Univerzita dává prostor neslyšícím

ilustrační foto: thiquinho / sxc.hu

Firmou roku 2014, která umožňuje profesní realizaci neslyšícím, se stala Masarykova univerzita, která v roce 2014 zaměstnávala sedm interních a více než dvě desítky externích pracovníků se sluchovým postižením.

Výsledky soutěže 7. ročníku této soutěže vyhlásila obecně prospěšná společnost Tichý svět.

O výsledcích nás informovala Lucie Křesťanová z Tichého světa, jenž usiluje o bourání bariér mezi slyšícími a neslyšícími. Cílem soutěže je ocenit společnosti, které zaměstnávají osoby se sluchovým postižením, a motivovat i další zaměstnavatele. Brněnská univerzita zvítězila proto, že svým neslyšícím zaměstnancům nabízí rovnocenný prostor a možnosti pracovního uplatnění, mají stejná práva i stejné povinnosti jako jejich slyšící kolegové.

Počet přihlášek každým rokem narůstá, a tak připadl komisi ve složení Marie Horáková, výkonná ředitelka Tichého světa, zástupce neslyšících a vedoucí týmu lektorů znakového jazyka Tomáš Jelínek a vedoucí sociálních služeb Olga Blahovcová těžký úkol. Do finále se probojovaly G4S Cash Solutions, a. s., Nové Horizonty, s. r. o., Tamtamy, o. p. s., Zelený ostrov, s. r. o., a Alza.cz.

»Velice si vážíme všech nominovaných a jejich přístupu k neslyšícím zaměstnancům,« uvedla Horáková s tím, že u Masarykovy univerzity porota ocenila pestrost komunikačních nástrojů, které svým zaměstnancům nabízí, ať již jde o tlumočení pro uživatele znakového jazyka nebo simultánní přepis mluvené řeči pro pracovníky preferující češtinu. »Neslyšící pracovníci jsou zapojováni do národních a mezinárodních výzkumů a projektů, účastní se konferencí a zahraničních cest, jsou respektováni jako rovnocenní partneři,« dodala.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.