Letos by mělo na letní tábor vyjet 155.964 dětí

Letních táborů by se o letošních prázdninách mělo účastnit 155.964 dětí v celkem 2430 táborových turnusech.

Ke konci června data hygienikům nahlásilo 1526 pořadatelů těchto zotavovacích akcí, řekl novinářům hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. Podmínky na prázdninových táborech budou kontrolovat hygienici i letos, ujistil.

Vedle zotavovacích akcí pro děti bylo krajským hygienickým stanicím nahlášeno 258 jiných podobných akcí pro děti s celkovým počtem 393 táborových turnusů, kterých se zúčastní 8718 dětí.
„Kontrola hygienických podmínek na těchto táborech je úkolem hygieniků. Zde mám pro veřejnost dobrou informaci, že počet závažných hygienických nedostatků se rok od roku snižuje. V roce 2011 bylo nalezeno 392 závažných pochybení, loni 253 a já věřím, že v letošním roce to číslo bude ještě menší,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).
Loni se v Česku uskutečnilo 1988 zotavovacích akcí, kterých se účastnilo 186.951 dětí. Orgány ochrany veřejného zdraví v nich provedly 1499 kontrol. Ty zjistily nedostatky ve stravování dětí, zdravotnické dokumentaci, ubytování či podmínkách pro osobní hygienu.
Ohledně stravování šlo podle Valenty většinou o špatné skladování potravin, užití prošlých potravin, křížení čistého a nečistého provozu. Další časté závady se týkají ubytování, kdy například prostředí je vlhké, hrozí plísně a děti si nemají kde usušit věci.
„Z loňských kontrol udělili hygienici 53 sankcí v celkové výši 39.000 korun. V průběhu sezony nebyl vydán žádný zákaz konání zotavovací akce a také epidemiologická situace byla klidná. Věřím tedy, že i o letošních prázdninách bude situace podobná,“ řekl Valenta.
Dodal, že cílem kontrol není znemožnit konání prázdninových táborů. Hygienici totiž mohou uložit při závažném porušení až třímilionovou pokutu, nikdy ale podle hlavního hygienika tak vysokou sankci neuložili. Dodal, že pro letošní rok platí dosavadní úprava, že všechny děti přijímané na letní tábor musejí být plně očkované. Odpůrcům očkování se nepodařilo tuto povinnost danou zákonem zrušit.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.