Rada vlády pro lidská práva navrhla zřízení dětského ombudsmana

photo on stock.xchng

V pondělí 29. června se Rada vlády pro lidská práva zabývala diskusi nad zřízením kanceláře dětského ombudsmana.

photo on stock.xchng

V pondělí 29. června se v Hrzánském paláci konalo zasedání Rady vlády pro lidská práva. Ta patří do gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera.

Rada se věnovala diskusi nad zřízením nezávislého mechanismu monitorování dodržování Úmluvy o právech dítěte a práv dětí obecně v ČR (tzv. dětský ombudsman).

Rada diskutovala možné podoby tohoto mechanismu (samostatná instituce či podřazení pod veřejného ochránce práv) stejně jako jeho kompetence (přijímání stížností jednotlivců či systémové monitorování dodržování práv).

K tomuto tématu se rovněž konal seminář předsedy Rady v minulém roce (http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/pri-uradu-vlady/jiri-dienstbier/aktualne/ministr-dienstbier-odstartoval-vznik-funkce-detskeho-ombudsmana-v-cr-124561/).

Rada následně podpořila obecný záměr zřízení instituce s tím, že předseda Rady jí předloží k projednání analýzu zřízení a fungování dětského ombudsmana, kterou má vypracovat do konce tohoto roku, a na základě toho pak Rada případně doporučí vládě další kroky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.