V důchodu a s velkými dluhy

ilustrační foto: Photoxpress

Každý 16. zadlužený Čech je v důchodovém věku a většinou se jedná o muže. Vyplývá to z nedávného průzkumu jedné z největších inkasních agentur v Česku.

ilustrační foto: Photoxpress

Rychle taky roste počet obstavených penzí. Jen loni odeslala Česká správa sociálního zabezpečení na účty exekutorů přes 1,5 miliardy korun.

Čtyřiasedmdesátiletý Jiří Dvořák si před téměř 10 lety půjčil kvůli bývalé přítelkyni více než 350 tisíc korun. Aby mohl vše splácet, chodil na brigádu. Jenže o práci přišel a starobní důchod mu nestačil.

Jiří DVOŘÁK, zadlužený důchodce:Na jídlo jsem skoro moc neměl, no, musel jsem se dost omezovat.

Přítelkyně ho opustila, teď žije sám v malém bytě a většinu peněz dá na bydlení. Z dluhové pasti mu pomohli až v Poradně při finanční tísni. Každý 10. její klient je senior.

David ŠMEJKAL, ředitel, Poradna při finanční tísni: Nejlepší je nejrychleji kontaktovat věřitele a pokusit se s nimi domluvit změny splátkových kalendářů, může pomoc i to poslední řešení – osobní bankrot.

Právě osobní bankrot byl i pro pana Dvořáka poslední možností.

Jiří DVOŘÁK, zadlužený důchodce: Musel jsem všechno dát, všechny ty doklady, a paní doktorka to potom sepsala, poslala to na ten soud.

Česká správa sociálního zabezpečení jen za první čtvrtletí letošního roku posílala peníze na účty exekutorů ve více než 78 tisících případů. Často jde i o lidi z domova důchodců.

Matěj LEJSAL, ředitel, Domov Sue Ryder: Řešili jsme problematiku tisícových závazků a souvisejících poplatků, takže celkově potom jsme se potkávali s částkou například 15, 20 tisíc korun.

Jana BURAŇOVÁ, mluvčí, Česká správa sociálního zabezpečení: Někdy jsou to i desítky exekučních titulů a jeden extrémní případ, kterým jsme se zabývali nebo zabýváme, tak je důchod, u kterého evidujeme více než 50 exekučních titulů.

Podle exekutorské komory čelí exekucím téměř 45 tisíc seniorů. Data od České správy sociálního zabezpečení totiž zahrnují i ostatní typy důchodů, jako je invalidní nebo vdovský.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.