Pardubický kraj hledá pěstouny

ilustrační foto: Photoxpress

Pěstounů je v České republice nedostatek. Stát i jednotlivé kraje proto hledají profesionální pěstouny.

ilustrační foto: Photoxpress

Většina dětí končí v dětských domovech. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak spustilo kampaň, která má nové zájemce přilákat.

Michal Klíma z Pardubic, dříve novinář, fotograf, teď přechodný pěstoun na plný úvazek. Společně s manželkou se starají už o čtvrté dítě. Neoslovují ho křestním jménem, jméno si totiž vybere až náhradní rodina.

Michal KLÍMA, přechodný pěstoun:Má jméno, nicméně my ho moc zatím nepoužíváme, protože je tady velká šance, že půjde do osvojení.

Pardubický kraj je po Moravskoslezském kraji a Praze třetím regionem s největším počtem pěstounů. Přesto hledá náhradní rodiny dál. Děti se snaží umisťovat k pěstounům nejpozději do dvou týdnů.

Pavel ŠOTOLA, radní Pardubického kraje /Koalice pro Pardubický kraj/:
Potřebujeme převážně dlouhodobé pěstouny a těch na přechodnou dobu máme v tuto chvíli 23.

Michal KLÍMA, přechodný pěstoun:Přijde nám to užitečný, správný, protože jsme přesvědčený, že každý dítě má právo vyrůstat v rodině.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce rodiny, které o pěstounství uvažují, motivovat. Nalákat je má nová kampaň Právo na dětství. Ta pomáhá provést budoucí pěstouny od podání žádosti až po svěření dítěte.

Kateřina ŠLESINGEROVÁ, ředitelka odboru ochrany dětí, MPSV:My chceme, aby rodiny se uměly postarat o děti, které jsou nějak ohrožené, které si v minulosti zažily někdy hodně těžké věci, byly třeba týrané nebo zneužívané, takže předpokládáme, že ta rodina musí tomu dítěti nabídnout nějaké stabilní prostředí.

V České republice čeká na pěstounskou péči 8 tisíc dětí a právě to připomíná putovní výstava I já chci mít vzpomínky z dětství.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.