Nadace Chci pomoci chystá další dobročinný koncert

ilustrační foto: Jon-Sullivan / public-domain-photo

Nadace tentokrát pomůže Matouši Grillovi, který trpí obrnou. Na koncertu vystoupí kapela Mandrage

Příbram – Příbramská nadace připravuje další dobročinný koncert. Tentokrát pro čtrnáctiletého Matouše z Písku, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Ochrnutí přitom postihlo tři končetiny chlapcova těla.

„Lékaři synovi také diagnostikovali epilepsii a lehké mentální postižení. Od raného dětství cvičíme pravidelně Vojtovu metodu a posturální terapii podle Jarmily Čápové. Každodenním mnohaletým úsilím jsme docílili pár kroků s oporou,“ sdělili v dopise Matoušovy rodiče Gábina a Michal Grillovi.

Zlom v Matoušovo životě prý přišel před třemi lety. „Po absolvování prvního pobytu v Adeli se chlapec dokázal úplně vertikalizovat a byl schopen samostatné chůze především v interiéru. V létě pak pobýval náš syn v Adeli ještě jednou a jeho chůze se zkvalitnila, nyní se může pohybovat samostatně i v exteriéru, zvládne chůzi do schodů. Samozřejmě je nutný dohled, občasná pomoc a na větší vzdálenosti použití invalidního vozíku. Tato léčba výrazně Matoušovi usnadnila život, více ho osamostatnila, otevřely se nové možnosti využití volného času a samozřejmě se odlehčilo i nám rodičům,“ tvrdí rodiče.

Léčba za více než tři tisíce eur

Podle rodičů doporučují lékaři opakování terapie každé 3-4 měsíce. To ale není pro rodinu finančně únosné. „Matouš je i v současné době rehabilitován každý den doma nebo v Arpidě v Českých Budějovicích, přesto by mu prospěla další dávka speciálního cvičení, která zajistí udržení jeho pokroků, vylepšení modelu chůze, získání nových dovedností, minimalizuje jeho stupňující se skoliózu a umožní Matoušovi naplno využít jeho potenciál. Z předchozích zkušeností víme, že tato speciální léčba je v případě našeho syna velice efektivní,“ dodávají Grillovi.

Peníze z koncertu chce proto rodina využít na speciální „kosmickou“ terapii v Adeli Medical Center v Piešťanech na Slovensku. „Jen léčba bez ubytování, stravy, dopravy vyjde na více než tři tisíce eur. A bohužel není hrazena z veřejného zdravotního pojišťění,“ doplnili Grillovi.

Příbramská nadace a Matouš Grill

Nadace chtěla původně pomáhat pouze dětem z Příbramska. Proč tedy tentokrát vybrala Matouše z Písku? Podle zakladatele nadace Tomáše Bezoušky před zhruba čtvrt rokem žádné další žádosti od rodičů nemocných dětí z příbramského regionu nezaznamenal.

„Ty se objevily až po charitativním koncertu kapely Divokej Bill. V té době jsme ale už slíbili pomoc Matoušovi, kterému kapela Mandrage tento rok pomáhá,“ vysvětlil Bezouška. Dobročinný koncert pro Matouše se uskuteční 6. srpna v příbramském letním kině.

KATEŘINA CHOUROVÁ
Příbramský deník
http://www.pribramsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.