Pomáhá postiženým a plánuje nabídnout lidem kavárnu potmě

Když se seznámíte s Tomášem Plesníkem, připadá vám naprosto zdravý. Do doby, než vám nabídne místo pravé ruky levou.

Pravá ruka mu totiž nefunguje, ve třinácti o ni mohl dokonce úplně přijít. Změnil se mu život. On se ale nevzdal.

„Byl jsem se projet na kole a srazil jsem se s motorkou. Byl to čelní náraz, zahákli jsme sedosebe řídítky. Popřevozu do nemocnice se zjistilo, že náraz mi přerušil cévu, zlomil pažní kost a vytrhl nervy z míchy i s kořeny. Od té doby cítím jen určitá místa po loket, ale jinak nic,“ začíná vyprávět pětadvacetiletý mladík. Stále však rád jezdí na kole a nebojí se žádného dalšího sportu.

Nehoda mu naprosto změnila život. „Hlavně se změnil můj pohled na svět. Teď si dokážu víc než kdy dřív užívat maličkostí a netrápit se zbytečnostmi,“ hodnotí svůj život. Tomáš Plesník toho stíhá hodně. Sportuje, vypomáhá v jedné z hranických bank, ale především se věnuje neziskovce Tom¬help. „Časem bych se jí chtěl věnovat naplno. Zatím to ale není možné, teprve se rozjíždíme,“ popisuje začátky projektu. „Podařilo se nám ji založit v lednu. Nyní jsme ve fázi, kdy se budeme snažit kontaktovat místní firmy,“ vysvětluje.

Návody i besedy

Cílem Tomáše Plesníka je pomoci lidem, kteří mají nějaký tělesný handicap. „V rehabilitačním centru jsem potkal kluka, který měl skoro stejné postižení jako já. Ani ho nenapadlo, že by si mohl sám zavázat tkaničku. Ukázal jsem mu, jak na to. Uvědomil jsem si, že návodů, které by pomáhaly postiženým naučit se dělat věci, které jsou pro zdravého člověka, moc není,“ říká.
„Zaměřujeme se nyní na zrakově postižené a lidi s postižením horních končetin.

Máme v týmu kamaráda Davida, který je slepý. Ten některé věci dokonce dělal úplně poprvévživotě,“ pochvaluje si Tomáš Plesník. „Nedávno jsme s Davidem běželi závod. Zvládl to. Když si vzpomenu, jak se z toho radoval, tak vím, že to, co dělám, má smysl. I kdyby to měla být jediná věc, co se mi podařila, tak to stojí za to,“ dodává.

Tom¬help nabízí školám besedy, kde se žáci dovědí víc o problematice života s handicapem, a hlavně, jak se mají k takovým lidem chovat. Organizace natáčí videonávody, které by měly pomoci postiženým lidem zvládat každodenní záležitosti. „Časem chceme vytvořit více nahrávek, zatím jsou k dispozici dvě videa na našich webových stránkách www.tom¬help.com nebo je lze najít na YouTube pod naším kanálem. Nejaktuálnější je asi náš Facebook. V budoucnu bychom rádi ukázali Hranicím, co znamená kavárna potmě, kdy si lidé mohou přijít na kafe a zákusek v úplné tmě. Obsluhují je slepí lidé a je to určitě zajímavý zážitek,“ uzavírá Tomáš Plesník.

Šumperský a Jesenický deník
http://www.sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.