Festival sociálních služeb ukázal, kde hledat pomoc

„Nebojte se nás!“ tak znělo motto I. ročníku festivalu sociálních služeb, který se uskutečnil v úterý v kavárně Láry Fáry. A proč takový festival vznikl?

Nejen, aby se lidé mohli informovat, kde popřípadě hledat pomoc, ale aby i různé sociální služby na Náchodsku o sobě věděli a více spolu spolupracovali.
Po celý den mohli zájemci přicházet a vyzkoušet si různé techniky v zážitkových dílnách nebo si zasoutěžit. Na dotazy odpovídali odborníci z pořadatelských organizací, kterými byli Péče o duševní zdraví Náchod, Občanské sdružení Cesta Náchod, Občanské sdružení Pferda a Občanské sdružení Modré srdce.

„Festival má spojovat všechny poskytovatele sociálních služeb na Náchodsku a do budoucna předpokládáme, že se k nám připojí mnozí další, jako například domovy důchodců či náchodská Archa,“ řekla ředitelka Občanského sdružení Cesta Denisa Voborníková. U jejího stánku si bylo možné vyzkoušet několik brýlí, které simulovaly různé poškození zraku až po slepotu. „Lidé si mohli brýle zkusit a uvědomit si, jak velké mají štěstí, když dobře vidí,“ zdůraznila Voborníková.
Zajímavé informace poskytovalo Modré srdce, což je občanské sdružení na pomoc při poznávání světa autismu. „U nás se mohli příchozí dozvědět vše o autismu, nechyběla nabídka doporučené literatury i pomůcek pro děti a trochu zábavy, aby si lidé zkusili, jak pracují hendikepovaní,“ popsala předsedkyně sdružení Alexandra Křovinová a dodala: „Naše sdružení pořádá různá školení, chodíme do škol vzdělávat pedagogy a pořádáme i charitativní činnost. To znamená, že vždy vybereme někoho s hendikepem a výtěžek z prodejního bazaru mu věnujeme,“ vysvětlila.
U stánku organizace Péče o duševní zdraví si bylo možné vyzkoušet, jaké to je,kdyžje někdo duševně nemocný a má vnitřní hlasy, například při schizofrenii. Tato organizace se snaží, aby se duševně nemocní lidé pomocí sociální rehabilitace dokázali postavit na vlastní nohy a i přes svůj hendikep žili jak potřebují a chtějí. „Nejčastější problémy dnešní doby jsou hledání práce a uplatnění na trhu práce, potom velké problémy s financemi a samota,“ řekl Pavel Provazník, vedoucí středisek Rychnov nad Kněžnou a Náchod. Občanské sdružení Pferda představilo svou kavárnu Láry Fáry a příchozí si mohli u stánku vyzkoušet, že příprava kávy není vždy jednoduchá.

REGINA HELLOVÁ
Náchodský deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.