Kvůli lékařskému posudku jsem přišel o průkaz ZTP/P. Co mám dělat?

Dotaz:  Měl jsem celý život průkaz ZTP/P. Vždy mi lékař napsal lékařský posudek, na základě kterého mi byl průkaz přiznán. Teď mi ale lékařskou zprávu psala jiná lékařka a já dostal pouze průkaz ZTP. Co mám teď dělat?

Celý dotaz:
Je mi 59let a jsem po dětské obrně od malička – polyo. Chodím těžce o dvou fr. holích, nosím na P noze ortézu. Bez ortézy nemohu chodit. Od malička mám průkaz ZTP/P a vždy po 5 letech jsem si jej musel nechat prodloužit. Měl jsem lékaře, který mi psal k tomuto lékařské posouzení. Vždy mi byl průkaz ZTP/P prodloužen. Nyní lékař odešel na jinou pozici a já byl přidělen k nové lékařce, která vypracovala moje zdravotní posouzení pro průkaz ZTP/P, ale na základě jejího posudku přišlo mi sdělení, že mi bude přidělen průkaz ZTP.
Tedy bez doprovodu, který potřebuji, protože nejsem sám schopen si nic nosit. Můj zdravotní stav se nemění, spíše jsem na tom zdravotně hůře. Chození mi dělá velké obtíže, problémy s přetížením kyčlí, páteře…
Jak mohu získat ZTP/P, když můj zdravotní stav se nezlepšil ? Mám zajít za bývalým lékařem nebo za současnou lékařkou a říci ji o tomto ?

Odpověď:
V prvé řadě je potřeba, abyste podal odvolání proti rozhodnutí, které Vám přišlo. Při odvolání bude znovu posuzován Váš zdravotní stav. Určitě je nezbytné, abyste si zajistil lékařskou zprávu, která bude jiná než ta, na základě níž Vám byl průkaz ZTP/P odebrán.
Někdy stačí v lékařské zprávě změnit pár slov a už může Lékařská posudková služba ČSSZ posoudit, že nárok na průkaz ZTP/P nemáte. Je proto dobré, abyste zašel za nynější lékařkou a celou situaci s ní probral. Pokud máte kopii lékařské zprávy, kterou Vám dříve psal Váš lékař, tak jí ukažte současné lékařce, aby viděla, jak přesně má zprávu napsat, aby Vám byl průkaz ZTP/P přiznán. Může se samozřejmě stát, že Vaše lékařka nebude mít zájem nic na lékařské zprávě měnit, v takovém případě se dá doporučit návrat k původnímu lékaři nebo si najít někoho jiného, kdo by Vám lékařskou zprávu napsal lépe.
Jestliže máte průkaz ZTP/P celý život, není žádný důvod k tomu, aby Vám nyní byl odebrán, z toho důvodu je evidentní, že celá situace se dá vyřešit lepším popsáním Vašeho zdravotního stavu, aby to bylo pro LPS prokazatelné, což bohužel ne každý lékař umí.

 

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.