Hospice dostávají od státu málo peněz. Musí žebrat o dary

ilustrační foto: PhotoRack

Hospice v České republice si stěžují na nedostatek peněz.

Prima FTV

Naše kolegyně reportérka Eliška Čeřovská proto požádala ministerstvo zdravotnictví o kalkulaci. Zajímalo ji, jaké jsou skutečné náklady na jedno hospicové lůžko na den. Zjistila, že příspěvky od zdravotních pojišťoven a ministerstva práce a sociálních věcí tyto náklady zdaleka nepokrývají.

Hospice. Tak právě sem jsou přijímáni pacienti v terminální fázi onemocnění. Tímto stavem se rozumí neléčitelná a nevratná nemoc, která byla lékařsky potvrzena a která povede ke smrti do 6 měsíců. Zajistit důstojné dožití ale není zrovna nejlevnější záležitost.

Lůžko/den hospicový stojí přibližně 2,5 tisíce nebo i víc než 2,5 tisícem z čehož necelou polovinu pokryje úhrada zdravotních pojišťoven. Od zdravotních pojišťoven tak jde přibližně 1200 korun a resort ministerstva práce a sociálních věcí pak přispívá přibližně 300 korun. Zbytek peněz si hospice musí sehnat samy.

„Zbytek jsme závislí od dotací, dárců, sponzorů,“ svěřuje se Miroslav Wajsar, ředitel Hospice Anežky České.

Ředitel vůbec prvního hospice u nás přiznává, že díky tomu, že teď hospic slaví 20 let své existence, se pár dárců podařilo najít.

Tomáš Mertlík, ředitel společnosti zdravotnických a hygienických prostředků, k tomu dodává: „Myslíme si, že je to činnost, která je prospěšná a máme z ní upřímnou radost.“

Jeden dar ale nic nevyřeší.

„Nepovažuji za normální situaci, kdy hospice s vysokým počtem personálu jsou placeny hůře než léčebny dlouhodobě nemocných. To je skandální,“ říká Robert Huneš, viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče.

„Problém hospiců, respektive jejich financování řešíme s panem ministrem zdravotnictví. Jde vlastně o to, jestli to má být hrazeno ze zdravotního pojištění nebo jestli to jde za námi jako ministerstvem práce a sociálních věcí,“ k tomu dodává Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/.

Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče tak teď čeká, jak jednání dopadnou. Problém je v tom, že ministerstvo práce a sociálních věcí se zatím s ministerstvem zdravotnictví hádá jen o úhradové vyhlášce. Zkráceně jde o to, že pokud zdravotní sestra pracuje v domově pro seniory, tedy v zařízení, které spadá pod MPSV, tak za své úkony bere méně, než když tytéž úkony vykoná zdravotní sestra v nemocnici, tedy v zařízení, které spadá pod ministerstvo zdravotnictví. Jak dopadne financování hospicové péče, budeme dál sledovat.

Eliška Čeřovská, Prima FTV.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.