Nevidomá Iva maluje obrázky. A vystavuje je

Chcete si doma na zeď pověsit originální obrázek od dívky, která od narození nevidí? Koupíte je ale už jen do pátku 26. června v Pfannschmidtově vile v lovosické knihovně

Lovosice – „Hned tři obrázky ze dvaceti se prodaly, tedy byly zamluveny přímo na vernisáži. A to jeden stojí patnáct set korun,“ prozradila Deníku Ludmila Zuchová, maminka osmadvacetileté Ivy Zuchové. Dívky, která od narození nevidí, a přesto se naučila malovat a moc ji to baví.

„Z výstavy mám ohromnou radost. Dává šanci koupit si nové obrázky Ivanky, která dělá velké pokroky, ale především přibližuje nám běžně vidícím svět nevidomých. Jsem pyšná na Ivu i na její maminku, která výstavu zařídila. Stalo se tak v historii naší Nadace Artevide vůbec poprvé,“ nešetřila nadšením ředitelka nadace Zuzana Kopečná.

Iva bourá hranice

„Ivanka bourá všechny hranice, je nesmírně renesanční. Nejen, že jezdí na dvoukole, ale začala chodit do posilovny a v malbě dělá pokroky. To také za chvíli uvidíte sami,“ slíbila. A Iva Zuchová předvedla pod odborným dohledem malíře Dina Čeča, který má unikátní techniku malby patentovanou, jak vzniká její tvorba. Na obraze ukázala, jak si představuje plný sál lidí, kteří na její vernisáž přišli. Více než sedmdesát jich bylo. Nechyběl zde ani usměvavý Tomáš Rotbauer, proslulý třebenický strážník. Právě s ním Iva navštěvuje posilovnu. „Ivana je úžasná, cítím z ní ohromnou energii,“ prozradil mužz Lovosic.

Takové nadšení!

„Ludmila, její maminka, mě požádala, jestli bych jí nepomohl uspořádat tuto výstavu. Tak jsem se do toho jako občan i zastupitel města pustil. A výsledek se dostavil po dvou měsících touto výstavou,“ je rád. „Těší mě také, jak Ivu baví posilování, sport. Takové nadšení se málokde vidí.“

„Pro výstavu jsme rádi využili nově zrekonstruované prostory místní knihovny,“ řekla Deníku Iva Hejdová z lovosické radnice.

– Ivo, prozraďte, jakou radost máte z této své výstavy? Je už třetí v Lovosicích, kde žijete…

Těší mě, že se to tak povedlo. I ta příprava byla rychlá… Až mě to překvapilo, že to šlo hodně rychle.

– Co vše zde máte vystavené?

Jsou tu různé postavy i při akci, v pohybu, namalovala jsem i sebe na dvoukole. Pak jak posiluju s Tomášem a taky jak je tady v Lovosicích bouřka. Taky jsem se pustila trošku do abstrakce.

– Dnes už pravidelně posilujete. Je to pro vás hodně důležité?

Je. Měla jsem problémy se zády, ale ty už pomalu ustupují. A je to pro mě i něco nového, hrozně mě to baví.

S Dinem Čečem

– Před dvěma roky jste prozradila, že pražská Nadace Artevide, kam z domova pravidelně jezdíte malovat s báječným umělcem Dinem Čečem, měla trochu finanční potíže. Už se to zlepšilo?

Trochu ano. Teď jsme měli od malování pauzu, ale už zase malujeme.

Líbí se mi ty nové

– Který ze svých nových obrázků máte nejradši a proč?

Mně se líbí všechny, ale teď hlavně ty dva nové. Pokusila jsem se namalovat sebe na dvojkole a v posilovně.

– S kým jedete na dvoukole?

S Patrikem, to je kamarád, se kterým jsem se seznámila v posilovně. Takže se mi povedlo získat i nové známé a to je velká radost.

– Co vás v tuto chvíli nejvíc těší?

Že se tu mohla udělat výstava, že to všechno vyšlo a že zase mohu ukázat ostatním, jak jsem postoupila v malování.

Spolu s kamarády

– Další výstavu budete mít hned v září přímo na zámečku v Lovosicích. Co se to děje, že bude už tak brzo?

Tomáš, který mi pomohl zařídit výstavu tady, mi pomůže i s tou další na zámečku. Ale ta nebude jen moje, ale společná. Mám si tam pozvat i své kamarády. S ostatními lidmi z Artevide, kteří také různě tvoří.

– Dnes zde představíte techniku své malby. Podle čeho se rozhodnete co tvořit?

My jsme se dohodli už předem, že namaluju, jak si to tady v sále na vernisáži představuju.

– Když se ohlédneme za pracemi, které jste už vytvořila v keramické dílně Na Dědině v Praze, vznikla tam i socha vašeho kocourka. Jak na to vzpomínáte?

(smích) U toho jsem si tehdy pěkně zanadávala.

Obrazy vs keramika

– Je lepší malovat, nebo pracovat s keramikou?

Pokud dělám do formy, a to dělám často, je to lepší než malování. Ale zase bez formy to nejde. Ale malování je lepší zase v tom, že ze sebe lépe dostanu svou představu.

– Vy se jistě dost těšíte na společnou výstavu na zámečku. V čem to ale pro vás bude zajímavé, jiné?

Pěkné to bude v tom, že budou moci návštěvníci srovnat, jaké jsou mezi námi, malíři z Artevide, rozdíly.

– Dnes na vaší vernisáži v lovosické knihovně je také v plánu kulturní program. Víte k němu trochu více?

Budou mi to zpívat z místní hudebky, a dokonce i moje neteř Terezka, která tam také chodí zpívat. Takže zase o další radost víc.

RADEK STRNAD
Ústecký deník
http://www.ustecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.