Vozíčkáři se vlakem nesvezou

V pondělí 15. června byl vypraven historicky první přímý vlakový spoj mezi Opavou a Prahou. Od nynějška může jezdit mezi oběma městy kdokoli bez nutností přestupů a za zvýhodněné jízdné. Tedy kdokoli až na vozíčkáře.
Na to, že rychlík není bezbariérový, upozornil známý opavský pořadatel akcí pro sběratele František Šenk, který je sám připoután na invalidní vozík. Osobně se totiž obrátil na České dráhy s dotazem, jestli bude moct vlak využívat i on, jako tělesně postižený. „V současnosti není v této vlakové soupravě řazen vůz uzpůsobený pro přepravu osob se ztíženou možností pohybu. Rádi bychom tuto možnost nabídli, ale v současnosti bohužel nedisponujeme takovým množstvím vozů,“ zněla odpověď Českých drah. František Šenk pak dodává: „Dále vyjádření pokračuje radou, jak máme my vozíčkáři do Prahy cestovat. Tedy s přestupem ve Svinově, vyvezením mechanickou plošinou do Pendolina, ohlášením jízdy několik dnů předem a tak dále. Čili nic nového. Jen jsem si myslel, že moderní souprava bude dostupná všem, což jsem se hrubě mýlil.“

Souprava IC Sprinter dosud jezdila mezi Prahou a Bohumínem. Skutečnost, že se v ní zatím nenachází vůz zařízený pro tělesně postižené, zástupci Českých drah vnímají a tvrdí, že se pokusí vše napravit.

„V průběhu platného jízdního řádu, kdy je vypracován detailní oběh jednotlivých souprav a vozů, jsou zásahy velmi složité. Intenzivně se však zabýváme možností nasazení speciálního vozu od nového jízdního řádu,“ sdělila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Pokud k tomu opravdu dojde, pak to bude dobrá zpráva pro všechny místní vozíčkáře, včetně Františka Šenka. Momentální stav totiž vnímá jako diskriminaci vozíčkářů. Upozornil, že kvůli vysokým finančním požadavkům Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nemůže město Opava koupit a upravit několik zastávek MHD ve městě – např. na točně v Kateřinkách u Kauflandu. Fakt, že není bezbariérový ani nový propagovaný rychlík mezi Opavou a Prahou, byl tak poslední kapkou, kterou František Šenk oglosoval jednoduše: „Mám návrh pro změnu textu písničky, kterou zpívá pan Mládek, na Z Opavy do Prahy jezdí rychlík pro zdravý…“

REGION OPAVSKO

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.