Jsou to pečliví zaměstnanci

Flickr.com

Filozofií McDonald’s je být sociálně odpovědnou společností. V personální oblasti proto nabízí uplatnění opravdu pro všechny.

„Zaměstnávání všech věkových skupin a typů zaměstnanců považujeme za benefit pro týmy v našich restauracích,“ říká Lucie Dostálová, HR manažerka společnosti McDonald’s pro Českou republiku a Slovensko. A nevyhýbají se ani těm s handicapem. Právě naopak.

Ve třiceti restauracích v České republice, které provozuje přímo McDonald’s, pracuje zdravotně postižených lidí šestačtyřicet. A v Plzeňském kraji v Restaurant Inn, které společnost také provozuje, jich zaměstnává dalších osm. Navzdory fyzické i psychické náročnosti jejich provozu tak zaměstnanci s handicapem tvoří téměř čtyři procenta ze všech. Najdete mezi nimi lidi neslyšící či s částečnou sluchovou vadou, na vozíku, s mentálním i tělesným postižením i po onkologické léčbě. Stejné pozice jako ostatní, a to i na vedoucích místech „Handicapovaní zaměstnanci mají stejný průběh tréninku a hodnocení jako ostatní. A také pracují na stejných pozicích jako ostatní, jsou součástí týmu restaurace,“ popisuje Dostálová. Podílejí na přípravě jídel, nápojů, úklidových pracích, doplňování a zásobování, pracují v pokladně.

Ale jsou i na pozici vedoucích úseků provozu, kdy „velí“ dalším spolupracovníkům včetně těch, kteří zaučují nově příchozí kolegy. Takové pozice jsou přesně ty, které neúnavně vyzdvihuje a propaguje i Konto Bariéry, jež je v soutěži Zaměstnavatel roku garantem kategorie Zaměstnání bez bariér.

„Chceme, aby společnost viděla, že lidé s handicapem mohou i řídit a rozhodovat, že jsou stejně spolehliví a zdatní jako jejich zdraví kolegové. A mnohdy spolehlivější, vyznačují se velkou loajalitou k zaměstnavateli i ochotou učit se nové věci,“ vysvětluje Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry. Lucie Dostálová tato slova ze zkušenosti v jejich společnosti jen potvrzuje. Potřebují individuální pomoc, ale pro firmu to zátěž není. A nesouhlasí ani s obecně zažitou obavou, že by zaměstnávání těchto lidí představovalo pro firmu nějakou extra zátěž.

„Jistě, každý handicapovaný zaměstnanec potřebuje individuální přístup a pomoc, ale na druhou stranu na začátku zaměstnání potřebuje individuální přístup i každý jiný člověk, než se zaškolí a osamostatní,“ konstatuje Dostálová. V některých případech a při některých činnostech jsou ale podle ní handicapovaní mnohem pečlivější než ostatní. A rozhodně prý nemají vyšší nemocnost nebo nižší pracovní výkon. Naopak vykazují vyšší loajalitu a práce si více váží, spíše setrvávají dlouhodobě a nehledí jen na krátkodobý horizont. Kde je hledat V McDonald’s se proto zaměstnávání handicapovaných snaží dále rozvíjet. Nárůst počtu zaměstnanců je ale zatím velice pozvolný, a to především vzhledem k náročnosti práce. Proto jim jde firma i takříkajíc „sama naproti“. Od minulého roku se tak například prezentuje na veletrzích práce pro zdravotně postižené. A touto cestou již získala několik nových zaměstnanců.

Společnost spolupracuje rovněž s několika organizacemi, které ji oslovují ohledně volných pracovních míst pro zdravotně postižené. McDonald’s se pak pro ně snaží najít vhodné uplatnění v konkrétní lokalitě. Ti odvážní se o práci hlásí napřímo, prostřednictvím internetových stránek nebo přímo v restauracích. Tím vším McDonald’ u odborné poroty bodoval a mezi třiceti přihlášenými komerčními společnostmi, sociálními firmami, neziskovými organizacemi a školami si vybojoval první místo. „Pozitivní je, že celých 100 procent přihlášených potvrdilo, že podpora zaměstnanosti lidí s handicapem je v jejich společnosti vzrůstající,“ říká Božena Jirků. „To vidím jako naději, že celkový počet zaměstnaných lidí s postižením poroste.“ — Dana Jakešová

Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.