Neslyšící se v Olomouckém kraji spojí s hasiči přes SMS zprávy

rileyroxx / Flickr.com

Lidé se sluchovým postižením se mohou v případě nouze spojit s hasiči v Olomouckém kraji prostřednictvím tísňové SMS zprávy.

foto: rileyroxx

Registrovaní lidé se tak mohou při zdravotním problémech, dopravní nehodě či při mimořádné události spojit přímo s operačním střediskem. V databázi jsou takto registrovány tři desítky lidí. První zásah prostřednictvím tísňové SMS zprávy zaznamenali hasiči v polovině května. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Neslyšící si mohou registrovat své mobilní číslo prostřednictvím formuláře na stránkách hasičů. Číslo poté mohou používat formou SMS zpráv a spojit se tak v tísni s operačním střediskem. „Tísňová SMS zpráva odeslaná z mobilního telefonu postižené osoby je přijata technologií operačního střediska hasičů a následně zpracována obsluhou v příslušné aplikaci. Služba je přístupná pouze osobám neslyšícím a osobám s poruchami řeči, které jsou schopné napsat a odeslat textovou zprávu z mobilního telefonu,“ uvedla mluvčí hasičů.

Tísňovou SMS zprávu již využil první z neslyšících, který hasiče tímto způsobem požádal o pomoc v polovině května. Na pomoc mu vyjeli ve chvíli, kdy se mu při procházce u obce na Olomoucku na kraji lesa ztratil desetiletý syn na kole. „Neslyšící muž však svého syna delší dobu neviděl, pokoušel se ho hledat sám, ale nebyl úspěšný. V této zoufalé situaci odeslal dohodnutým způsobem informace o své poloze a vzniklé situaci pomocí tísňové textové SMS zprávy na operační a informační středisko,“ uvedla mluvčí. Na místo byla povolaná také policie, ztracené dítě se podařilo vzápětí najít.

Registrační formulář najdou neslyšící na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje www.olk.hzscr.cz v kolonce informační servis. Podobné možnosti registrace neslyšících fungují například v Pardubickém či Libereckém kraji.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.