Nemocnému Bedříškovi pomohou i zpěvačky z Canzonetty

Tříapůlletý Bedříšek to ve svém životě nemá lehké. Jeho útrapy mu pomáhají zlehčovat nejen členové jeho rodiny, ale i přátelé a další lidé s dobrým srdcem.

Připojí se k nim i členky pěveckého sboru Canzonetta, které pro něj pořádají benefiční koncert.
Bedříšek se narodil na plzeňské neonatologii v 28. týdnu. „Porod byl spontánní, relativně rychlý, Bedříšek byl velký (1360g, 39cm), sám dýchal, neměl žádné viditelné známky nemoci či jiné problémy a měl se čile k světu. První operaci podstoupil, když mu byli 4 týdny, na 24 hodin byl na ventilátoru, který mu pomáhal dýchat. Po dvou měsících nás pustili z nemocnice domů s tím, že má Bedříšek vyšší svalové napětí v nožičkách a že bychom měli cvičit podle Vojtovy metody a protahovat a posilovat a že by všechno mělo být v pořádku,“ popisuje maminka Jaroslava.
Bedříšek prospíval, váhu také relativně brzy dohonil, jen se pořád neměl k tomu, aby se přetočil nebo aby se vyhoupl na kolínka a lezl. „Když slavil svoje první narozeniny, tak jsme si u neurologa vyslechli příliš krutou zprávu, na kterou nebyl nikdo z nás připravený – Bedříšek má dětskou mozkovou obrnu a spastickou diparéza dolních končetin a levé ruky,“ vzpomíná na tragický moment maminka.
„Dětská mozková obrna zcela změní život. Každé dítě má trochu jiné problémy. Některé ustrne ve fázi kojence – celý život jen leží, neudrží hlavičku, nemluví, neumí kousat. Další chodí, mluví, jen je trochu jiné než ostatní děti. Když bylo Bedříškovi 15 měsíců, byli jsme poprvé v lázních Klimkovice a tam jsem si připadala jako Alenka v říši divů. Kromě toho, že ho tento první pobyt posunul výrazně vpřed (cvičil tam každý den s profesionální fyzioterapeutkou, absolvoval masáže, rašelinové zábaly, ergoterapie, každý den jsme chodili do bazénu a do koupele s jodobromovou solankou), tak jsem tam sama načerpala mnoho důležitých informací od maminek a tatínků i personálu, které jsem do té doby vůbec netušila. Zjistila jsem, že máme nárok na průkaz ZTP, příspěvek na péči, na benzín, na auto, na pleny, na speciální kočárek, na různé rehabilitační pomůcky, které budou Bedříškovi zkvalitňovat cvičení a zjednodušovat běžné životní situace,“ popisuje Jaroslava. V Klimkovicích byla se synem již čtyřikrát, další dva pobyty má před sebou. Tamní léčba mu velmi pomáhá. „Teď už třeba začíná trochu chodit o berličkách, i když jen kousek, ale je to pro něj obrovský úspěch a je za tím spousta dřiny, námahy, slziček,“ potvrzuje maminka.
Výjimečnost klimkovické terapie spočívá v propojení intenzivního léčebného tělocviku a vytvoření tzv. nového okruhu správných informací. Ten je založen na opakovaném cvičení konkrétního pohybu, pomáhá i speciální stabilizační obleček, který ulehčuje nácvik motoriky jako je sezení, stoj, chůze.
„Terapie ale bohužel není hrazena ze zdravotního pojištění a je velmi drahá – měsíční léčba stojí 49 tisíc 117 korun. Cena léčby je nad finanční možnosti rodiny a proto oslovujeme různé nadace, granty, sponzory, aby nám pomohli tuto situaci zvládnout,“ konstatuje Jaroslava.
Bedříšek vyžaduje stálou péči maminky (a celé rodiny), která je bohužel v tuto dobu nezaměstnaná a stará se o něj.
„Vzhledem k tomu, že Bedříšek je omezen jen pohybově a mentálně je na tom velmi dobře, skoro tak dobře jako stejně staré děti, byli bychom s jeho skoro šestiletou sestřičkou Barunkou i s mým manželem rádi, kdyby i Bedříšek mohl jednoho krásného dne ‚běhat‘ s ostatními dětmi venku a radovat se ještě více ze života, který mu bohužel uštědřil takovou ránu. Moc všem děkujeme za podporu,“ vzkazuje Bedříškova maminka.

Benefiční koncert

Pěvecký sbor Canzonetta vystoupí v neděli 14. června od 18.00 hodin ve sborovém domě Jana Roha (nad Hanovým parkem). Přednese klasický program složený z několika bloků (např. skladby A. Dvořáka, blok z tvorby Františka Kumpery, lidové písničky, písně Jaroslava Ježka a mix z muzikálových melodií). Finančně můžete Bedříška podpořit na účet 2400501671/2010.

JOSEF BABOR
Domažlický deník
http://domazlicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.