Zájem o umístění mentálně postižených do velkých ústavů sociální péče obecně klesá

Domov pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské u Jáchymova patří k největším sociálním zařízením svého druhu v Karlovarském kraji.

O současném vývoji v tomto zařízení zřizovaném Karlovarským krajem jsme informovali v Deníku v úterý. Dodatečně nám vedení kraje odpovědělo ještě na několik dalších otázek týkajících se zařízení v Mariánské.

– Kolik tady bylo klientů před tím, než ti částečně samostatní se mohli odstěhovat do vlastních bytů – která města vyšla kraji vstříc a byty poskytla?

Domov pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské zažívá podobný trend jako ostatní domovy v České republice. Postupně klesá počet klientů, kteří tuto službu využívají – ať již přirozeným úbytkem (odchody do vlastních rodin, jiných služeb, úmrtí), nebo v důsledku nezájmu klientů, potažmo jejich rodin, o poskytování pobytových služeb v těchto domovech. V dubnu 2013, kdy zastupitelstvo Karlovarského kraje schválilo transformační kroky pro Domov pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské, byla kapacita 180 klientů. Po odchodu 11 klientek počátkem roku 2015 je zde v současnosti 160 klientů. Jedenácti klientkám, které byly připravovány pro sociální službu podpora samostatného bydlení, byly nabídnuty byty městy Teplá, Ostrov, Karlovy Vary a Jáchymov. dva byty nabídlo Sdružení SOS dětských vesniček.

– Jaký je rozpočet Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské?

Roční náklady jsou 73 753 000 korun.

– Bude se počet klientů domova dále snižovat?

V České republice, tedy i v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské, klesá zájem o umístění osob s mentálním postižením. Tento trend se začal projevovat po účinnosti zákona o sociálních službách, tedy od roku 2007. Důvodem je to, že se vytvořily alternativní služby k pobytovým celoročním službám, a to zejména chráněné bydlení, podpora samostatného bydlení, na které se váží další služby v terénu, jako jsou sociálně terapeutické dílny a sociální rehabilitace. Tyto alternativní služby přijímají osoby, které nepotřebují celoroční, celodenní intenzivní péči.

Karlovarský deník
http://karlovarsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.