Zaměstnanci MPSV si budou spravovat IT sami. Externí dodavatele už nechtějí

ilustrační foto: PhotoRack.net

Ministerstvo práce a sociálních věcí převede rozhodující část činností týkajících se IT systémů od vnějších dodavatelů zpět na své zaměstnance. Oddělení, která se touto činností zabývají, budou od 15. června posílena o 20 nových zaměstnanců.
ilustrační foto: PhotoRack.net

Rozhodla o tom vláda na svém jednání. Změna přinese do konce příštího roku úsporu 78 milionů korun.

„Chceme tímto krokem ministerstvu vrátit zpět odborné kompetence, které byly outsourcovány z MPSV v dobách předcházejících vedení rezortu. V současné době nejsou stávající a nově požadované činnosti dostatečně personálně zajištěny,“ říká náměstek ministryně pro informační technologie Robert Baxa.

Rozsáhlá část provozních a projektových činností je v současné době zajišťována prostřednictvím technických znalostí několika dodavatelů. Předpokládaná výše nákladů na nákup vybraných služeb a konzultantů v odborných rolích od těchto dodavatelů za rok 2015 a 2016 by činila 109 mil. Kč s DPH. Při zajištění těchto vybraných provozních činností a při náhradě konzultantů dodavatelů vlastními novými zaměstnanci by dosáhla úspora 78,7 mil. Kč za období 2015 – 2016.

V současné době je v sekci pro informační technologie Ministerstva práce a sociálních věcí vytvořeno 37 systemizovaných míst pro zaměstnance, kteří se zabývají správou a provozem stávajících informačních systémů. Polovina zaměstnanců bude zabezpečovat podporu implementace Jednotného informačního systému práce a sociálních věcí (JISPSV), která bude intenzivně probíhat od druhého pololetí 2015 do konce roku 2016, zejména v oblastech architektury a bezpečnosti ICT a projektového řízení. Druhá polovina nově přijatých zaměstnanců převezme část agendy týkající se provozu informačních systémů a HW technologií, které jsou zajišťovány smluvními dodavateli.

Navýšením počtu o 20 systemizovaných míst budou vytvořeny podmínky pro implementaci a provoz systému pro výplaty sociálních dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti. Převzetím kompetencí od dodavatelů a vybudováním vlastního týmu odborníků naplňuje MPSV prioritu vlády ČR na efektivní využití informačních technologií ve veřejné správě.

Petr Habáň
tiskový mluvčí MPSV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.