MPSV: Systém výplaty sociálních dávek není ohrožen

ilustrační foto: PhotoRack

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ohrazuje proti tvrzením z článků v MfD a tvrdí, že systém výplaty sociálních dávek není ohrožen sporem se společností Gordic. MPSV se s firmou soudí. Získala totiž za Drábka zakázku nezákonně.

Ačkoliv MPSV výslovně ve svých odpovědích deníku MfD uvedlo, že systém Gordic není pro výplatu sociálních dávek rozhodující, protože k tomu je využíván systém označovaný jako JVM na platformě SAP.

Výplata dávek probíhala bez problémů i před implementací systému Gordic, systém JVM je provozován nepřetržitě na této platformě již více jak tři roky. Ministerstvo činí všechny kroky primárně s ohledem na řádné a bezproblémové fungování výplaty sociálních dávek, žádný kolaps nehrozí.

„MPSV dnes řeší situaci se společností Gordic, kterou zdědilo po předchozím vedení, a snaží se v souladu se zákonem odstranit následky nezákonného zadání veřejné zakázky této společnosti,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Dlouhodobě nelze řešit budování ekonomického informačního systému MPSV na tom, co bylo původně poptáno jako dočasné překlenovací řešení, navíc za podezřelých a pro ministerstvo nevýhodných okolností, a v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Opatrný postup MPSV tak nelze chápat jako absenci řádné péče. „V článku je opomíjen fakt, že okolnosti uzavření smlouvy se společností Gordic jsou předmětem přezkumu jak Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, tak orgány činnými v trestním řízení, přičemž ÚOHS již v prvním stupni konstatoval, že smlouva se společností Gordic byla uzavřena v rozporu se zákonem,“ doplnila ministryně.

MPSV dále doplňuje, že v článku zmiňovaný rozsudek soudu ve prospěch společnosti Gordic není pravomocný. MPSV podalo včas odvolání a očekává jeho zrušení. Samotný rozsudek, i pokud by byl pravomocný, by s sebou nepřinesl žádné penále, které je zmiňováno v článku, pouze povinnost podepsat akceptační protokol třetí etapy implementace systému GINIS prováděné společností Gordic.

Řádné plnění společnosti Gordic, které je předmětem sporu, mělo být podle článku potvrzeno ze strany MPSV podpisem předávacího protokolu ze dne 28. února 2015. MPSV dlouhodobě rozporuje datum, kdy byl systém dokončen, neboť ještě v červenci 2014 vykazoval vady, které bránily akceptaci, což potvrzuje i znalecký posudek, který si MPSV nechalo vypracovat. Právě povinnost MPSV podepsat akceptační protokol byla předmětem sporu se společností Gordic.

MPSV zvažuje všechny možnosti k zajištění předmětných agend. Mezi ně patří i využití licencí k systému SAP, který až do roku 2013 ministerstvo využívalo a disponuje tak bez omezení oprávněním k užití tohoto informačního systému. „Dementujeme tvrzení, že bychom snad zamýšleli zadat jakoukoliv zakázku přímo společnosti SAP. Realizujeme veřejné zakázky transparentně tak, aby byl dodržen zákon, a hodláme v tomto postupu pokračovat,“ uvedl náměstek pro IT Robert Baxa.

MF DNES cituje Olega Blaška, který za svého působení v rezortu MPSV rozhodl o uzavření smlouvy se společností Gordic prostřednictvím Jednacího řízení bez uveřejnění, což dle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bylo zjevně v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Závěrem se MPSV ohrazuje proti srovnávání aktuálního stavu se situací za ministra Drábka. Je veliký rozdíl mezi využitím rámcové smlouvy na nákup licencí softwaru Microsoft pro vytvoření nového rozsáhlého informačního systému v rozporu s právem a využitím již v minulosti pořízeného a zaplaceného informačního systému. Současné vedení ministerstva postupuje vždy v souladu s právními předpisy České republiky, zejména se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, což právě za doby ministra Drábka neprobíhalo.

MPSV respektuje svobodu tisku, apeluje však na uveřejňování pravdivých a objektivních informací.

Petr Habáň
tiskový mluvčí MPSV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.