Poprvé se otevře Anatomické a Stomatologické muzeum 1. LF UK

Návštěvníkům Pražské muzejní noci se letos poprvé otevře Anatomické a Stomatologické muzeum 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Otevřou se v sobotu 13. 6. 2015 od 19.00 do 01.00 hodin.

 

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK) se letos poprvé připojuje k Pražské muzejní noci.  V sobotu 13. 6. 2015 otevře od 19.00 do 01.00 své dva běžně veřejnosti nepřístupné objekty – Anatomické muzeum v budově Anatomického ústavu 1. LF UK a Stomatologické muzeum v budově děkanátu 1. LF UK.  Obě muzea se nacházejí nedaleko Karlova náměstí.

Pro návštěvníky jsou připraveny prohlídky s odborným výkladem a doprovodný program. Ve stejné době bude otevřen i Fausťák – Akademický klub 1. LF UK ve Faustově domě na Karlově náměstí. Zde si mohou zájemci prohlédnout výstavu o historii Faustova domu, zhlédnout film Faustův dům či si poslechnout kapelu Z Hecu.

Nechte se vtáhnout do světa jednoho ze zdrojů medicíny – anatomie, nahlédněte pod pokličku zubního lékařství v běhu času nebo vstupte do nestárnoucí legendy o slavném doktoru Faustovi a jeho smlouvě s ďáblem,“ zve návštěvníky děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

1. LF UK připravila rovněž doprovodný program. Studenti medicíny nabídnou kurzy první pomoci ve dvoře Anatomického ústavu spolu s ukázkou prevence rakoviny prsu, návštěvníci Stomatologického muzea si budou moci vyzkoušet, jak si správně čistit zuby. V přízemí děkanátu v Kateřinské ulici 32 bude fungovat fotokoutek. Zájemci se zde mohou nechat vyfotit v lékařském plášti s fonendoskopem nebo tlakoměrem a vyzkoušet si tak, jak by se cítili v kůži lékaře. Fotografie budou mít od středy 17. 6. 2015 k dispozici na facebookovém profilu 1. LF UK.

Stručné informace o otevřených objektech:


Anatomické muzeum

Anatomické muzeum je součástí Anatomického ústavu 1. LF UK. Od počátku bylo koncipováno jako muzeum srovnávací anatomie – umožňuje tedy porovnání stavby těla různých živočichů s tělem člověka. Muzejní sbírky obsahují důležité přírodniny od bezobratlých až po člověka. Některé exponáty, například Haterie novozélandská (Sphenodon punctatus) a Ptakopysk podivný (Ornithorhynchus anatinus), jsou unikátní i v mezinárodním měřítku. Podobně významný je i kompletní exemplář kostry Plejtváka malého (Balaenoptera acutorostrata) – vedle Národního muzea v Praze jde o jediný kompletní skelet velryby v českých muzeích.

Budova Anatomického ústavu byla postavena v období 1874–1877 pro výuku anatomie a histologie. Od školního roku 1945/46 zde působí Anatomický ústav 1. LF UK.

Stomatologické muzeum

Stomatologické muzeum je cennou kulturní památkou historie české medicíny. Jsou zde umístěny nejrůznější exponáty stomatologického charakteru. Sbírky jsou pečlivě zaevidovány a uspořádány v původním historickém záměru, renovován a opraven byl také starobylý mobiliář. V současnosti slouží především odborníkům k vědeckým účelům, studenti lékařství zde nacházejí poučení o tom, jak vznikl a budoval se obor stomatologie.

Fausťák – Akademický klub 1. LF UK

Podle známé po­věsti byl dům jedním ze sídel proslu­lého doktora Fausta, a právě z druhé­ho patra jeho nárožní věže si měl Me­fistofeles po uplynutí krví zpečetěné smlouvy Fausta odnést do pekel. Na omítce klenby věže se od té doby ob­jevují nevysvětlitelné skvrny. Avšak skutečný doktor Faust, který se stal vzorem legendárního hrdiny, v domě nikdy nebydlel. Přesto však se zde odehrávaly věci, které nemohly po­dobnou pověst nepřivolat. Po listopadu 1989 přešel pověstmi opředený dům z vlastnictví města do nájmu 1. lékařské fakulty UK. Vedle tradiční lékárny zde sídlí Ústav humanitních studií 1. LF UK, Spolek mediků českých i obvodní sdružení České lékařské komory. V roce 1997 zde byl otevřen Akademický klub 1. LF UK, přístupný celé akademické obci této instituce. Mimo jiné se stal místem konání kulturních i společenských akcí pořádaných fakultou.

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze

1. LF UK jako jedna ze čtyř zakládajících fakult pražské Univerzity Karlovy patří k nejvýznamnějším českým vzdělávacím institucím. Právě zde se studentům dostává kvalitní výuky medicíny a zdravotnických předmětů, zatímco pacientům je na pracovištích společných se Všeobecnou fakultní nemocnicí a s dalšími nemocnicemi v Praze poskytována nejmodernější léčebná péče.

Zároveň je 1. LF UK nejproduktivnějším centrem biomedicínského a klinického výzkumu v České republice. Kvalitní věda je nedílnou součástí fungování dobré vysoké školy. Badatelé svojí prací posouvají kupředu naše vědění. Významná školská pracoviště ovšem čerpají z kroků svých předchůdců – a nejde jen o vědecké poznatky zachycené v literatuře, ale i o historické exponáty, které budou nyní přístupné i návštěvníkům Pražské muzejní noci.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.