Ženám stravujícím se podle středomořské diety hrozí o 50 procent menší nebezpečí, že onemocní rakovinou dělohy. Ukazuje to studie financovaná Italskou nadací pro výzkum rakoviny (FIRC), kterou publikoval British Journal of Cancer.
ilustrační foto: Photoxpress
Tým italských vědců ve spolupráci s experty z Lausannské univerzity ve Švýcarsku na vzorku 5000 dobrovolnic zjišťoval souvislost mezi středomořskou stravou a rizikem vzniku rakoviny dělohy. O výsledcích bádání píše italský deník La Repubblica.
Vědci sledovali, do jaké míry se ženy stravují podle zásad středomořské diety, kolik snědí ovoce a zeleniny, cereálií a brambor, ryb a vícenenasycených mastných kyselin, typických pro tuto výživu, ale také méně zastoupených potravin, jako je maso, mléko, mléčné výrobky a alkohol.
Ženy, které se více stravovaly v souladu se středomořskou dietou, kdy konzumovaly sedm či více jejích charakteristických složek, vykazovaly snížení rizika vzniku rakoviny dělohy o 57 procent ve srovnání s těmi, které tuto dietu dodržovaly jen minimálně. Čím více ženy jedly pokrmy typické pro středomořskou kuchyni, tím více byly chráněny před vznikem rakoviny dělohy. Podle expertů přispívá k protinádorovému účinku této stravy její vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a vícenenasycených mastných kyselin.
Jen v Itálii tento typ ženské rakoviny postihuje ročně 8000 žen. „Náš výzkum ukazuje, že středomořská dieta umožňuje snižovat riziko vzniku nejen rakoviny dělohy, ale také rakoviny dutiny ústní, žaludku, jater a slinivky břišní. Dokáže také snižovat riziko infarktu,“ uvádí Alessandra Tavaniová z oddělení epidemiologie Ústavu pro farmakologický výzkum Mario Negri, která je vedoucí studie.
I když je rakovina dělohy převážně spojena s vysokou úrovní estrogenů a hlavním opatřením k její prevenci je snižování nadváhy, tento výzkum ukazuje, že také strava bohatá na ovoce a zeleninu, ryby, cereálie a vícenenasycené mastné kyseliny, a naopak chudá na maso a mléčné výrobky, může spolu s umírněnou konzumací alkoholu přispívat ke snížení rizika.
Italové se však v posledních letech středomořské dietě vzdalují a spotřeba ovoce, zeleniny, olivového oleje a vína vzhledem ke krizi poklesla a loni dosáhla nejnižší úrovně za posledních 33 let. Chléb, těstoviny, ryby, ovoce, zelenina, panenský olivový olej a tradiční sklenka vína byly elixírem dlouhověkosti Italů, kteří se dosud dožívají v průměru nejvíce let ve světě: u mužů to je 79,8 roku a u žen 84,8 roku. Situace se však může v budoucnu změnit také kvůli změnám ve stravovacích návycích, zejména u mladé generace. Téměř jedna třetina dětí má v Itálii nadváhu nebo obezitu.
Přidejte odpověď