Mahlerův festival přinesl i šek

ilustrační foto: Flickr.com

Mezinárodní mahlerovský festival Hudba tisíců pokračoval v Jihlavě 30. května koncertem v kostele Povýšení sv. Kříže. Benefice přinesla i podporu jihlavským neslyšícím. Cyklojízda Na kole po stopách G. Mahlera startuje 7. června v 10 hodin z Kališť u Humpolce do Jihlavy.

Na slavnostním koncertu vystoupil pěvecký sbor Bosch – Chor ze Stuttgartu. Uvedl Rossiniho Malou slavnostní mši s doprovodem harmonia a klavíru. Před produkcí předal Ralph Klaus Carle ze společnosti Bosch Diesel (v jihlavské strojírenské firmě nastoupil od května na pozici jednatele a nového ekonomického ředitele) šek na 30 tisíc Kč na činnost obecně prospěšného Jihlavského spolku neslyšících. Spoludárcem byl pěvecký sbor ze Stuttgartu, na daru se velkou měrou podíleli pracovníci jihlavského závodu. Jak zaznělo v dvojjazyčně uváděném komentáři, má pěstování hudby ve firmě Bosch dlouhou tradici – už v dílně pro jemnou mechaniku a elektrotechniku, která byla založena v roce 1886 a stala se zárodkem podniku, se podle biografie Roberta Bosche hodně zpívalo. „Traduje se, že Robert Bosch jednou prosil, aby se místo forte pělo pianissimo, aby si lidé na ulici nemysleli, že je tady konzervatoř…,“ popisoval Carle.
Sluchově postižení z Jihlavy peníze využijí při organizování akcí pro neslyšící, výletů, setkání seniorů apod.
Samotný festival tento týden pokračoval dalšími dvěma koncerty v Hotelu Gustav Mahler (Fibichův Poem) a včera večer v gotické síni radnice (hoboj Viléma Veverky a harfa Kateřiny Englichové). Další program nabídne 9.6. (19) v Hotelu GM poezii a violoncellové sonáty (Bach, Rilke) v podání Jitky Vlašánkové – violoncello a Václava Vydry – umělecký přednes.
Na 11.6. (od 15) se pak do Parku G. Mahlera chystá jeden z vrcholů festivalu – koncert Symfonického orchestru ZUŠ Jihlava a velký Živý obraz Jan Ámos Komenský se loučí s Jihlavou za účasti tří set postav.

Na kole za Mahlerem * Cyklojízda Na kole po stopách G. Mahlera startuje 7. června v 10 hodin z Kališť u Humpolce do Jihlavy. * Zajištěn je ranní přesun osob i kol zdarma z Jihlavy do Kališť. * Sraz je v 8.15 hod. na parkovišti za Billou. * Organizují turisté z KČT Vysočina

Jihlavské listy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.