Dnes florbalová exhibice pomůže pětileté Karolínce

foto: Flickr.com

Osobnosti sportovního a kulturního dění se představí v Benátkách nad Jizerou už dnes – přijďte i vy podpořit dobrou věc

Začátkem června sportovní hala v Benátkách nad Jizerou pravidelně ožívá charitativním florbalem. v sobotu se známé osobnosti utkají v turnaji. Pro koho? Pětiletou Karolínku Klimešovou z Brna. Její příběh má ale přímé spojení s Mladou Boleslaví. Její maminka Veronika (dříve Dytrtová) totiž město aut reprezentovala jako krasobruslařka a tatínek Tomáš v minulosti oblékal dres hokejistů Bruslařského klubu.

„S Veronikou i Tomášem se znám dlouhá léta. Jen jsme se v poslední době tolik nevídali. Díky fenoménu dnešní doby facebooku mě oslovil příběh jejich malé dcerky a měl jsem jasno, pro koho udělat letošní ročník,“ svěřil se hlavní organizátor akce a redaktor Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Pavel Petr. Karolínka se po narození jevila jako každé jiné dítě. Jenže na osmi měsících jen ležela na bříšku, zatímco její vrstevníci už se dávno otáčeli nebo seděli.

„Doktoři nás nejprve poslali na rehabilitaci. Po genetickém vyšetření ale vyšlo najevo, že má centrální hypotonický syndrom s psychomotorickou retardací,“ svěřila se maminka Veronika Klimešová.
Jednoduše řečeno, má ochablé svaly a je mentálně opožděná. Lékaři objevili i epilepsii a Angelamannův syndrom neboli Syndrom šťastného dítěte. Karolínka skutečně rozdává úsměvy kolem sebe. Jenže asi nikdy nebude mluvit a s rodiči komunikuje prostřednictvím obrázků. „Ještě nedávno ani pořádně nechodila. Vše se lepší až po rehabilitaci na Slovensku. Jenže nejedná se o levnou záležitost. Jeden pobyt stojí okolo sedmdesáti tisíc korun,“ posteskla si maminka krásné slečny.

Na rehabilitaci Karolínka dostává zvláštní oblek s gumičkami. Prochází intenzívním cvičením a dělá za pomoci rehabilitačních pracovníků obrovské pokroky. Další snad bude moci udělat po skončení charitativní florbalové akce. Pomoc mohou všichni, kdo do benátecké sportovní haly dorazí. „Všechny moc zveme a předem děkujeme,“ říká na závěr Veronika Klimešová.

V pátek se hrálo od 17 hodin, dnes v sobotu začínáme ve dvě.

Kdo se představí na turnaji letos? V pátek se na benátecké palubovce představila osmička týmů, v sobotu zřejmě šest. První hrací den byl výběr hlavního organizátora PP Team, Výběr osobností, hokejisté Sparty, házenkáři Lovosic, lyžaři liberecké Dukly, Česká televize a Český rozhlas.

V sobotu PP TEAM doplní tým osobností, výběr Jana Rosenkranze, tým snowboardistů pod vedením trenéra Jakuba Flejšara, výběr Semic, futsalistky České republiky a florbalový celek dívek a žen Pozdní sběr. Chybět nebude ani výběr Boleslavského deníku. Ten se představí v pátečním turnaji. Na soupisce doplní sporťáka Jardu Bílka jeho kolegyně z redakce Lucie Růžková. Hlavním tahounem bude opět náměstek primátora Jiří Bouška jištěná kvalitou v brance v podání Jiřího Diblíka. Chybět nebudou ani sporťák televize Nova Petr Plintovič, prvoligový rozhodčí Ondřej Pechanec, bývalý cyklokrosař Radek Polnický nebo hokejista BK Mladá Boleslav a Sportovec Mladoboleslavska za rok 2014 Radan Lenc. Chybět nebudou hokejisté Sparty, Václav Pletka, Radim Vrbata, herci z populárního nováckého seriálu Matyáš Valenta a Jakub Janatka, nebo tým České televize pod vedením Roberta Záruby. V sobotu pak ovládnou palubovku mimo jiných také fotbalisté Jan Chramosta, Jan Bořil, Ondřej Zahustel či Marek Sedláček.

Pomůže i dražba několika dresů Karolínce pomůže také dražba dresů. Od nejrůznějších sportovních osobností. Uskuteční se přímo v hale, a to v průběhu klání. Co bude k mání? Například podepsaný dres hokejisty Montrealu Tomáše Plekance, dar od dalšího z hokejistů Martina Ševce nebo Radima Vrbaty, velký zájem bude určitě i o ten věnovaný kapitánem Bruslařského klubu Davidem Výborným. K mání je reprezentační trikot jedné z nejlepších basketbalistek české historie Evy Vítečkové, reprezentační dres v Barceloně hrajícího basketbalisty Tomáše Satoranského nebo úřadujícího českého šampiona v cyklokrosu Adama Ťoupalíka. Až z Indie pak přivezl svůj dres fotbalový gólman Jan Šeda a ze Švýcarska Lukáš Lhoták přiveze svou pozornost z působení v Ambri¬Piotta. Boj také jistě bude i o dresy florbalistů Technology Mladá Boleslav, druhého týmu uplynulého ročníku extraligy. Mimochodem, vloni se velkému úspěchu těšil především dres hokejového internacionála Milana Nového. Jeho cena se vyšplhala až na šest tisíc korun. O dva tisíce méně musel zaplatit zájemce za dres Radima Vrbaty.

Historie florbalové turnaje osobností V minulosti už charitativní florbal mnohokrát pomohl. Původní myšlenka přitom byla jiná. „Chtěl jsem jen při florbale oslavit s přáteli narozeniny. A původně to měl být jen jeden ročník. Ten se ale vydařil a jeho aktéři se ptali na další pokračování. Nechtěl jsem zůstat jen o samotné oslavy, ale zároveň někomu při účasti známých osobností pomoci,“ uvedl Pavel Petr. Postupně tak turnaj pomohl florbalovým vozíčkářům, nebo Lukáši Štěpjákovi, kterého vlak připravil o nohy. Nabídl finanční pomoc sledge hokejistům z Kolína nebo benáteckému cyklistovi Viktoru Uřídilovi. Před dvěma lety pak přinesl 40 tisíc šestnáctiletému Jaroslavu Koflákovi z Lysé nad Labem. Ochrnul po skoku do vody. Loni účastníci akce vybrali rekordních 72 tisíc korun. Věnovali je rodině šestnáctiletého Pavla Bošky. Toho zase srazilo v Benátkách nad Jizerou auto. Letos se na pomoc může těšit pětiletá Karolínka.

Letošní překvapení – kniha pohádek Organizátor charitativní florbalové akce Pavel Petr se každý rok snaží přijít s něčím jiným, co by turnaj obohatilo. Loni poprvé v historii byl turnaj dvoudenní. Letos? Pavel napsal knížku Pohádky z nádraží. Ta se bude prodávat za dvě stě korun. Polovina z této částky přímo půjde na pomoc Karolínce. Prezentace knížky proběhla 19. května, i za účasti Boleslavského deníku, na 6. Základní škole v Mladé Boleslavi, kde Pohádky z nádraží „poslal do světa“ na křtu Pavlův syn Matyáš. „Právě on byl pro mě inspirací pro vymýšlení příběhů do knížky. Je jich tam celkem patnáct. Snad se budou líbit a dobře číst,“ přeje si autor. Knížku si můžete zakoupit právě v benátecké sportovní hale.

JAROSLAV BÍLEK
Boleslavský deník
http://www.boleslavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.