Mirandie má první obyvatele

První obyvatelé se nastěhovali do nově postaveného speciálního domu s názvem Mirandie v Brumovicích. Svůj nový domov v něm najde dvanáct dospělých osob s mentálním či kombinovaným postižením.
Vůbec první chráněné bydlení na Břeclavsku jim v porovnání s ústavní péčí nabídne dosud nepoznanou volnost a samostatnost. Pod dohledem. „Dopoledne budou klienti navštěvovat terapeutické dílny. Odpoledne budou mít čas na své zájmy, ale zvládnout musí také péči o domácnost či zahradu,“ přiblížila základní časový rozvrh Jana Lexová ze střediska Betlém Diakonie Českobratrské církve evangelické, které za vznikem Mirandie stojí.
Tento týden se v Brumovicích zabydlí osm osob. „Od počátku září bude kapacita zcela naplněná,“ doplnila Lexová.

Pomoc při vaření

Vybraní obyvatelé Mirandie od devatenácti do pětačtyřiceti let pocházejí z celé jižní Moravy. Jejich denní program budou upravovat individuální plány, při jejichž vzniku mají důležité slovo rodiče. „Například snídaně a večeře si budou klienti připravovat sami. A také pomáhat při vaření. Snahou je, aby byli co nejvíce soběstační,“ pokračovala zástupkyně Betléma.
Stavba Mirandie začala v září roku 2013, loni v říjnu byla zkolaudovaná a do konce letošního dubna vybavená. Objekt je rozdělený na dvě domácnosti, každá zahrnuje šest ložnic a hygienické zázemí. V přízemí má každý z bytů jídelnu s kuchyní a denní místnost. Společné chvíle mohou obyvatelé trávit na dvoře se zahradou. „Nejdůležitější je, aby se cítili co nejvíc jako doma a přiblížili se tak běžnému životu,“ sdělil člen správní rady střediska Jan Gavlík.
Náklady na stavbu Mirandie dosáhly téměř 21 milionů korun. Pětaosmdesát procent pokryla evropská dotace. Významný příspěvek poskytla břeclavská Fosfa a pomohla rovněž řada dalších dárců.
Diakonie provozuje na Hustopečsku tři další zařízení sociálních služeb pro postižené.

MICHAL ŠUPÁLEK
Břeclavský deník
http://breclavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.