Ruční práce dokáže zvládnout i nevidomý

foto: Flickr.com

Originální glazovanou keramiku vytváří ve své chráněné umělecké dílně v Dolní Krupé Jana Teclová. Na tom by nebylo nic divného, kdyby Jana nebyla prakticky nevidomá.

Dolní Krupá – „Pracovat s keramickou hlínou jsem se naučila sama. Moje keramika není točená na kruhu, ale modelovaná po hmatu,“ vysvětluje Jana.

K práci používá zcela běžnou keramickou hlínu. Konečné výrobky, tedy květináče, vázičky, popelníky a misky jsou dvakrát vypalované a pokryté zvláštní glazurou.

„Technologie výroby keramiky je moje vlastní. Keramikou se intenzivně zabývám zhruba rok. Předtím jsem vyráběla například vánoční ozdoby,“ podotýká Jana s tím, že ztráta zraku nemusí pro člověka znamenat, že je automaticky vyřazen ze života.

Jana Teclová od dětství milovala ruční práce všeho druhu, šila, pletla, háčkovala a nevzdala se jich ani teď.

„Keramiku vyrábím po hmatu. Když háčkuji, udělám si po hmatu základní řetízek. Používám bílý háček, protože ještě malé zbytky zraku mi zůstaly, rozeznám světlo a stín. Po hmatu se dá dokonce i plést,“ říká Jana. O zrak přicházela postupně, takže se se svým handicapem dokázala mnohem lépe vyrovnat, než lidé, kteří přestali vidět znenadání, například vinou autonehody. Keramiku Jana vystavuje hlavně na různých veletrzích, naposledy se s ní mohli seznámit návštěvníci tradiční expozice pro kutily a zahrádkáře Zahrada 2015. Její umělecký záběr je ale mnohem širší. Na veletrzích sociálních služeb nabízí například ručně šité anatomické polštářky a různé speciální dekorace.

ŠTĚPÁNKA SAADOUNI
Havlíčkobrodský deník
http://havlickobrodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.