Rehabilitace je nejlepší v přírodě, zvlášť pro nemocné děti. Žirafa míří na čerstvý vzduch

Do přírody se už brzy podívají děti z denního stacionáře Žirafa v Novém Sedle. Se svými asistenty prozkoumají lesy v okolí Jáchymova, míří totiž na Mariánskou chatu U Rybníka.

Děti trpící autismem nebo mající těžce kombinované postižení jezdí do přírody pravidelně. Strávit týden na čerstvém vzduchu je pro ně přínosem, výlet vnímají velmi intenzivně.

„Naše děti tráví dny stejně jako jiné děti v jejich věku. Čekají nás hry, výlety do lesů i společenské aktivity. S podobnými akcemi máme dobré zkušenosti. Letos odjedeme 23. června a pojedeme na tři dny. Zatím počítáme se 17 dětmi,“ říká ředitelka novosedelského stacionáře Renata Kunešová. Po celou dobu pobytu na děti dohlíží zdravotní i pedagogický personál. Na chatu tak může jet 17 dětí a 16 dospělých.

„Vypadá to tak, že každý žáček má vedle sebe asistenta. Pomáháme dětem tak, jak jsou zvyklé i u nás v denním stacionáři. Pro nás není takový výlet nevšední, s dětmi pracujeme každý týden. Známe jejich návyky a víme, jak k nim přistupovat. Na výlet s námi pojedou děti s autismem i těžkým kombinovaným postižením. V poměru navštěvují stacionář děti půl na půl, podobně pojedeme i na výlet,“ dodává ředitelka. Žirafa byla dlouhou dobu jediným zařízením v okolí, které se věnovalo dětem trpícím autismem.

Pro rodiče přinesla velkou úlevu. „Můj syn trpí autismem od narození, má také bratra a já se alespoň chvilku mohu věnovat jemu. Jsem ráda, že tu pro nás je, mohu doma něco udělat a vím, že syn je v pořádku, pod dohledem. Víte, mít autistické dítě znamená třeba i několik dní nespat. My jsme měli štěstí v neštěstí, náš syn totiž alespoň komunikuje a jako jeden z mála autistů částečně mluví. Myslím, že většina rodičů, kteří mají ve stacionáři své dítě, je vděčná, na Karlovarsku totiž není moc podobných center,“ říká maminka jednoho z dětí, které navštěvují Žirafu. Její slova potvrdila na závěr i ředitelka, rodiče mají podle ní malé možnosti, kam děti umístit. Nyní se snaží rodičům vyhovět i běžné základní školy.

Sokolovský deník
http://sokolovsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.