Nemocné klouby? Potíž, která se dnes dá léčit

Flickr.com

Osteoartróza je chronické degenerativní onemocnění kloubů. Jak vypadá léčba?

Jedná se o nejběžnější onemocnění periferních kloubů u naší populace. Charakteristická pro něj je postupná degenerace kloubů, zejména kloubních chrupavek, avšak dochází k postižení celých kloubních tkání včetně přilehlých struktur. Stav vede k deformacím a postupné ztrátě biomechanické funkce kloubů. Představuje hlavní příčinu invalidity u starší populace. Pro osteoartrózu je typický progresivní úbytek chrupavky a zároveň tvorba nových kostí zejména ve formě kostních výrůstků – osteofytů. Jak choroba postupuje, vytváření osteofytů je stále zřetelnější a kloubní štěrbina se zužuje. U pokročilých stadií je na rentgenových snímcích patrná výrazná skleróza a jasná deformace kontur kostí.

Léčba osteoartrózy by měla být komplexní a sestávat z nefarmakologických a farmakologických metod. Nefarmakologická léčba zahrnuje edukaci pacienta, snížení tělesné hmotnosti, cvičení a různé pomůcky, jako je speciální obuv a podpůrné prostředky. Používají se rovněž různé fyzioterapeutické metody.
Farmakologická léčba se zaměřuje zejména na zmírňování bolesti. Doporučeným léčivem první volby v případech, kdy se choroba projevuje mírnými až středními bolestmi, bývá paracetamol, kterému se dává jako dlouhodobému analgetiku přednost, protože má podle výzkumů dobrý bezpečnostní profil.
Nesteroidní antirevmatika se používají buď systémově, nebo lokálně. Orálně podávaná antirevmatika dnes představují nejčastěji používanou farmakologickou léčbu bolesti související s osteoartrózou a v tomto ohledu jsou u mnoha pacientů účinnější než paracetamol. Jejich krátkodobé použití patří k běžné praxi, avšak dlouhodobé používání se považuje za nevhodné z důvodu rizika závažných gastrointestinálních vedlejších účinků. Nesteroidní antirevmatika se mohou aplikovat rovněž lokálně a při tomto způsobu použití jsou velmi bezpečná.

Nebezpečí vedlejších účinků na zažívací trakt je nižší u nové generace COX-2. Opioidní analgetika jsou vhodnou alternativou zmírnění bolesti u pacientů, u kterých jsou nesteroidní antirevmatika kontraindikována, neúčinná či špatně snášená. Do skupiny pomalu působících léků u osteoartrózy (symptomatic slow acting drugs in osteoarthritis – SYSADOA) spadá glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, diacerein, ASU a kyselina hyaluronová. Většina těchto léčiv působí na úrovni metabolismu chrupavky. V posledních letech byla zkoumána v mnoha studiích a bylo zjištěno, že vedle symptomatického účinku mohou rovněž modifikovat strukturu chrupavky.

V případě, že farmakologické metody nejsou schopné dostatečně zmírnit projevy osteoartrózy, zejména bolest, je indikována chirurgická léčba a provádí se totální náhrada postiženého kloubu.

Metro

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.