Rodiče postižených dětí na zkušené

Díky Místní akční skupině Rozkvět z. s. dostali příležitost i zástupci prachatických rodičů zdravotně postižených dětí navštívit některá zajímavá a inspirativní místa, zařízení ze sociálně zdravotní oblasti v Německu.

Prachatice – V Deggendorfu vedle prohlídky historického centra města navštívili zajímavou organizaci Quin Akademie zaměřenou na sociální problematiku trhu práce a aktivní přístup nezaměstnaných ke svému osobnímu růstu spojenou s výměnou zkušeností.

V Lallingu, kde je krásná Feng-shui zahrada, bylo připraveno překvapení ve formě výstavy fotografií „Všedního dne“ Kláry Kavanové Muškové, ředitelky chelčického Domova sv. Linharta a vedoucí a skvělé průvodkyni popisované exkurze.

I ranní prohlídka Kurparku Feng-Shui zahrady přinesla překvapení a to zase ve formě rozcvičky a hodinové procházky nádhernou jarní probouzející se přírodou.

Pak již následovala návštěva zajímavé organizace Lebenshilfe – chráněných dílen a pečovatelského domu v Mettenu a pak ještě v deggendorfské pobočce prohlídka jednoho většího pečovatelského domu – organizace, která v oblasti sociálních služeb působí již 60 let a která vznikla velmi spontánním způsobem na popud rodičů se svými dětmi s handicapy.

V Prachaticích přes třicet let pracoval a působil Klub zdravotně postižených Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR a přesto řada informací získaných díky exkurzi byla skutečně inspirujících především v návaznosti služeb jako jsou v dospělosti – chráněná bydlení spojená s prací, domy s pečovatelskou službou pro osoby se zdravotním postižením, denní stacionáře, podpora rodin jednotlivým zařízením, osobní asistence, dobrovolnictví a další.

Zástupci německých organizací navštíví v srpnu také naše sociální zařízení.

EVA POŠTOVÁ, HANKA RABENHAUPTOVÁ
Prachatický deník
http://prachaticky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.