Je možné pro dítě s hemihypertrofií získat parkovací průkaz?

foto: Flickr.com

Dotaz: Je možné pro dítě, které má tělesnou vrozenou vadu (hemihypertrofie) získat oprávnění k parkování na místech pro invalidy?

foto: Flickr.com

Dotaz: Je možné pro dítě, které má tělesnou vrozenou vadu (hemihypertrofie) získat oprávnění k parkování na místech pro invalidy? Má zkrácenou nohu o 6,5 cm, velmi kulhá, problémy díky tomu s páteří. A bolesti, které se s růstem (10 let) dost stoupají. Je plánovaná operace, ale až tak za cca 3 – 5 let, dle růstu. Má omezení na tělocvik, vůbec na téměř veškerý pohyb, mimo plavání. Má nějakou šanci dostat povolení na parkování pro invalidy – u školy, u domu, kde bydlí? Pokud ano, to bych potřebovala poradit, jak a kde se o toto žádá.

Odpověď:
K získání parkovacího průkazu je potřeba splnit jednu podmínku a tou je, že osoba, které má být parkovací průkaz vystaven, je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P.
Pokut tento průkaz Vaše dítě nemá, můžete si o něj požádat na Vaší pobočce Úřadu práce. O nároku následně rozhodne Lékařská posudková služba ČSSZ na základě zdravotní dokumentace od Vašeho ošetřujícího lékaře.
Jeli držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P, stačí pouze dojít na obecní úřad obce s rozšířenou působností, kde Vám na základě předložení platného průkazu ZTP nebo ZTP/P bude parkovací průkaz vystaven.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.