Obce budou možná opět zaměstnávat nezaměstnané, ti si tak přivydělají

ilustrační foto: Flickr.com

Stát plánuje nová opatření v boji proti dlouhodobé nezaměstnanosti a starostové už se začínají chystat na obnovení veřejné služby. Ta má podle záměru ministryně práce Michaely Marksové dlouhodobě nezaměstnaným umožnit, aby si mohli přivydělat k sociálním dávkám. Veřejnou službu před časem zrušil Ústavní soud. Vrátit se tak může jen v jiné podobě.

ilustrační foto: Flickr.com

Česká televize

Jana Pospíšilová se stará o pořádek v Blevicích na Kladensku už 4. rokem. V obci se necelými 300 obyvateli zametá, pleje záhony nebo seká trávu. Jinou práci by tady našla jen těžko.

Podobnou práci by mohlo dělat dalších 20 lidí, kteří jsou v Blevicích bez zaměstnání. Starosta by pro několik z nich uplatnění měl.

Václav KREJŽÍK, starosta, Blevice na Kladensku /nestr./:  Na úklidový práce a takový ty práce menšího rozsahu by se ta práce našla.

Veřejně prospěšnými pracemi by si mohli nezaměstnaní v budoucnu přivydělat k sociálním dávkám. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce, aby dlouhodobě nezaměstnaní lidé odpracovali pro svou obec aspoň 20 hodin měsíčně, v tom případě budou mít nárok na celé životní minimum. Místo existenčního minima 2200 korun měsíčně by tak měli o 1200 víc. A mělo by to platit i naopak. Kdo se bude práci bez vážných důvodů vyhýbat, o část dávek přijde.

Michaela MARKSOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:  Člověk, který odmítne nabídnutou veřejnou službu a nemá k tomu nějaké skutečně závažné zdravotní důvody, tak bude vlastně potrestán tím, že spadne na existenční minimum.

Veřejná služba pro lidi bez práce v Česku existovala do listopadu 2012. Během necelého roku se zapojilo přes 60 tisíc lidí. Zrušil ji ale Ústavní soud. Podle něj byly podmínky příliš přísné. Pod hrozbou ztráty sociálních dávek na ni musel nastoupit téměř každý, kdo byl 2 měsíce bez práce. Návrat veřejné služby má tentokrát být dobrovolný. Starostové by to uvítali.

Pavel ČÍŽEK, starosta, Spálené Poříčí /STAN/:  Třeba v naší obci počítám, že by to mohlo být nějakých 10, 20 lidí.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér a předseda strany /KDU-ČSL/:   Je to krok správným směrem, protože když chce někdo od státu dávky, tak by pro to měl také něco udělat.

S obnovením veřejné služby souhlasí i opozice.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/:  Aby ti, kteří pobírají dávky z prostředků, které platí jejich sousedé, kteří chodí do práce, tak aby pro ty sousedy na oplátku něco udělali.

Lidé, kteří jsou dlouho bez práce, by ji mohli dostat i od státních firem. Ministr zemědělství Marian Jurečka chce, aby zakázky od státních Lesů nebo Povodí plnilo vždy aspoň 10 procent lidí momentálně dlouhodobě nezaměstnaných.

Ludvík ŘÍČAŘ, ředitel krajského ředitelství ČR, Liberec:  Práce v lese byly, jsou a pravděpodobně vždycky budou sezonní, to znamená, že my těmto lidem můžeme nabídnout práci zhruba do konce října.

Znovuzavedení veřejné služby budou poslanci schvalovat v květnu. Vrátit by se mohla od září.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.