Lidé podpoří slepé. Nočním během v Brně

Lidé, kteří se zítra zúčastní prvního brněnského ročníku běhu pro Světlušku, si s sebou přibalí neobvyklé vybavení. Rozhodně by doma neměli nechat čelovou svítilnu.

Brno – Akce poblíž brněnské Riviéry, která podporuje slepé a slabozraké, totiž začíná až v devět hodin večer. Účastníci poběží trasu dlouhou tři a půl kilometru. Zájemci se dopředu přihlašují přes internet. „Zatím se zaregistrovalo 304 běžců,“ sdělil ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip. Právě fond tento charitativní závod organizuje. Lidé se mohou přihlásit i na místě. „Očekáváme minimální účast pět set lidí, ale doufáme v ještě vyšší,“ uvedl Filip.

Běhu se zúčastní i slepí a lidé dostanou možnost běžet s nimi. „Jejich ruce budou spojené volnou gumičkou. Vidoucí pak druhého upozorňuje na překážky na trase,“ uvedla za organizátory Barbora Mocová.

Cílem akce není v závodě zvítězit, ale přispět na charitu. „Účastní se i matky s kočárky nebo děti na koloběžkách,“ popsala Mocová. Zaběhá si také olympionička Šárka Kašpárková nebo fotbalista Petr Švancara. Prvních tři sta lidí, kteří se zítra večer u Riviéry zaregistrují, získá zdarma čelovku a sportovní láhev na pití. O tom, kde pomůžou vysbírané peníze, rozhodne odborná nezávislá komise. Příspěvek od Světlušky se daří pravidelně získat například brněnskému Středisku rané péče. Jde o částku kolem čtvrt milionu korun ročně. „Pomáháme rodičům, kteří mají dítě se zrakovým postižením. Když mu správně stimulují zrak, může se v tomto raném věku zlepšit,“ vysvětlila vedoucí střediska Karla Němcová.

Organizace takto pomáhá přibližně devadesáti rodinám. „Běh pro Světlušku je dobrá akce. Lidé se o problému postižených dozví a také jim pomohou,“ dodala vedoucí.

noční běh brno

– zítra, vstup u hlavní brány koupaliště Riviéra
– registrace 18.30 – 20.45 hodin, start 21.00
– při registraci přes internet lidé zaplatí startovné 390 korun, na místě 450 korun
– výtěžek poputuje na sbírkové konto Světlušky a pomůže nevidomým a slabozrakým lidem

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ
Brněnský deník
http://brnensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.