Užitečné rady pro handicapované cestovatele

ilustrační foto: Flickr.com

Mezi handicapovanými se najdou neohrožení cestovatelé a dobrodruzi, kteří se svými obtížemi nenechají uvěznit doma. Pro ně vznikla unikátní stránka – cestovatelská sociální síť

ilustrační foto: Flickr.com

tv Barrandov

Hlavně pro kolegy nadšence založila parta z Děčína unikátní stránku – cestovatelskou sociální síť, kde si vozíčkáři navzájem radí, jak v tom kterém koutě světa zdolat úskalí všudypřítomných bariér.

Bohužel nemilou zkušenost s rádoby bezbariérovými zájezdy do ciziny má hodně vozíčkářů. Jedna zpackaná dovolená inspirovala také zakladatele Disway.

Jiří MAULE, zakladatel Disway: Koupelna byla v prvním patře, záchod byl úzký dveře a vlastně v okolí, kde jsme mysleli, že se dostaneme k moři, nejbližší nájezd pro vozíčkáře byl asi dva a půl kilometru daleko.

Stejně jako cestovní agenti jiným naslibují výhled na oceán, vykreslí i bezbariérový ráj a přestože se mnohdy snaží být fér, nemohou vědět, co přesně handicapovaní potřebují znát nejen o ubytování, ale i okolní krajině, nebo městské dopravě.

MAULE: Já jsem vždycky hledal tyhle ty informace z různejch časopisů pro vozíčkáře, z nějakejch webů, nebo jsem se ptal kamarádů, co už jsem slyšel, že někde byli, takže takhle roztříštěně jsem je sbíral.

Na Disway si může kdokoliv podobně jako na Facebooku založit profil, chlubit se ostatním uživatelům kde už byl a podělit se o zážitky z daného místa. Kdo by se chystal tamtéž, může se snadno doptat.

Milan NOVOTNÝ, promotér Disway: Snažíme se být centrálním uzlem těch informací a přes ten centrální uzel bysme byli rádi, aby další komunikovali.

Cestovatelské tipy na webu poskytuje také Marie, mladá žena, která na vozíku takřka objela svět.

Marie HARCUBOVÁ, cestovatelka: Je to nutnost, aby se postižení nebáli cestovat, aby prostě mohli být připraveni na svou cestu.

Nejvíc profilů z celkové pětistovky patří lidem s omezenou hybností. Užitečné rady tu ale mohou najít také nevidomí, nebo neslyšící.

tv Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.