Kaňka se přezula z lodiček rovnou do lyžáků

ilustrační foto: svilen001 sxc.hu

Výtěžek letošního prezenčního plesu Centra Kaňka byl jako každoročně věnován na financování sportovně rehabilitačního lyžařského pobytu dětí s postižením z táborské Kaňky v Krkonoších.

Dá se tedy s nadsázkou říci, že se Kaňka přezula z lodiček rovnou do lyžáků a na konci března tradičně vyrazila za sněhem a krásami do krkonošského Černého Dolu.

Monolyžařský tým Centra Kaňka se letos ustálil na celých šesti členech. Pro tyto děti je pasivní monolyže jedinou možností si užívat svah – jsou sváženi svými proškolenými asistenty a pozornost, kterou jejich lyžařské umění na svazích vzbuzuje, je oprávněná. Více o lyžování hendikepovaných najdete na webu: www.monoski.info.

Na výcvik s Kaňkou však nejezdí pouze monolyžaři. Letos si od nejmenších bobařů, přes začátečníky, mírně pokročilé až po tým „rychlých ďáblů“ a monolyžařů pobyt na horách s bohatým aktivním celodenním programem užilo 31 dětí s postižením i jejich zdravých vrstevníků. Některé děti jezdí s doprovodem rodičů, jiné s Kaňkou vyrazí samy. Pro rodiny dětí s postižením je to leckdy jediná možnost užít si společnou dovolenou. V pečování o dítě s postižením totiž rodiče často na většinu dne vystřídají pracovníci Kaňky. Tradice těchto zimních pobytů byla v Centru Kaňka založena již v roce 2003 jako jeden z nástrojů komplexní péče nejenom o děti s postižením, ale hlavně o jejich rodiny a pečovatele.

LUDMILA BUDILOVÁ
Táborský deník
http://taborsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.