Chtějí zrušit bariéry úřadu i kulturáku

ilustrační foto: Flickr.com

Přístup do žádovického obecního úřadu i kulturního domu bude bez bariér. Takové jsou plány Žádovických, kteří chtějí požádat vládní výbor pro zdravotně postižené o finanční podporu. Ta spadá do Národního rozvojového programu mobility pro všechny.

„Získanou dotaci bychom chtěli využít na bezbariérové přístupy obecního úřadu, kulturního domu, restaurace, obchodu se smíšeným zbožím a sportovního areálu,“ informoval starosta Žádovic Bronislav Seďa s tím, že mezi těmito místy by se upravil bezbariérovým přístupem i chodník.

Objekt obecního úřadu tak bude zpřístupněný pro zdravotně handicapované návštěvníky svislou plošinou. „Přízemí už zpřístupněné mají. Jde nám o to, aby lidé mohli navštívit i druhé poschodí, kde je keramická dílna, knihovna a komunitní centrum,“ popsal starosta. Stejnou svislou plošinu chtějí přistavit i v kulturním domě a restauraci. Ostatní místa se dočkají úprav chodníku. „Plošiny vyjdou podstatně levněji než výtah. Pořizovací hodnota svislé plošiny včetně stavebních úprav na obecním úřadě by měla vyjít na necelý jeden milion korun,“ uvedl Seďa s tím, že o polovinu méně vyjde plošina v kulturním domě.

Bezbariérový chodník pak přijde na další milion. „Žádost o dotaci musíme podat do sedmého května. V případě, že budeme úspěšní a příspěvek získáme, se stavebními pracemi začneme zkraje příštího roku,“ uzavřel starosta Žádovic.

http://hodoninsky.denik.cz/
ilustrační foto: Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.