S Parkinsonovou nemocí vystoupili na vrchol Soláň

commons.wikimedia.org

Na závažnost onemocnění upozornily 11. dubna u příležitosti Světového dne Parkinsonovy nemoci společné pochody pacientů a jejich blízkých. Ti moravští vystoupili na Soláň (na snímku).

Třes rukou, celodenní ztuhlost, střídání prudkých záškubů a stavu nehybnosti, poruchy rovnováhy, sehnutí těla, šouravý krok. Život s Parkinsonovou chorobou není jednoduchý. Ačkoliv ji moderní medicína zatím nedokáže vyléčit, příznaky lze účinně tlumit pomocí hluboké mozkové stimulace (DBS – deep brain stimulation). Ta dosud pomohla téměř 500 českých pacientů trpících Parkinsonovou nemocí.

K typickým projevům choroby se postupně přidává celkové vysílení a neschopnost vést normální život. V důsledku toho pacienti mnohdy trpí depresemi a vyhýbají se ostatním lidem. „Neměl jsem sílu vůbec nic dělat. Každý pohyb byl strašně namáhavý. Chodil jsem po doktorech, ale nikde mi nedokázali říci,co mi je,“ vzpomíná na první příznaky fotograf Radek Frýsa. Právě včasná diagnostika je přitom u Parkinsonovy nemoci klíčová, aby bylo možné fyzický a psychický stav pacienta efektivně kontrolovat.

„Pacienti jsou nejčastěji léčeni speciální farmakoterapií,“ vysvětluje přednosta Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, prof. Petr Kaňovský. „U pokročilých stádií nemoci pracujeme v naší neuromodulační laboratoři s metodou DBS, která spočívá ve vysílání rychlých elektrických impulsů do určitých míst v mozku. Systém byl ve FN Olomouc od roku 2008 implantován téměř 100 pacientům. S výhledem na přesun indikace do časnějšího stádia nemoci očekáváme další nárůst implantací,“ dodává Petr Kaňovský.

To, že trpí Parkinsonovou chorobou, se pan Frýsa dozvěděl až po čtyřech letech. V důsledku nemoci přišel o své podnikání, rozpadlo se mu manželství a skončil v invalidním důchodu. Polykal stále více prášků, onemocnění se však pro něj stalo nesnesitelným. Rozhodl se proto, že podstoupí léčbu terapií DBS a dodnes nelituje. „Dnes, čtyři roky od implantace, se cítím mnohem lépe. Beru minimum léků a začal jsem zase fotit,“ pochvaluje si.

Parkinsonova nemoc je jedním z nejčastějších neurodegenerativních onemocnění – v současnosti jí trpí více než šest milionů lidí na celém světě. V České republice je podle Ústavu zdravotnických údajů a statistiky (ÚZIS) téměř 26 tisíc pacientů a jejich počet se má podle výzkumů do roku 2030 zdvojnásobit. Nemoc přitom nepostihuje jen seniory – průměrně se objevuje už kolem 58 let a přibližně u 10%pacientů propukne ještě před čtyřicátými narozeninami.
Radek Frýsa spolu s ostatními pacienty upozornil na potíže spojené s nemocí v sobotu 11. dubna výstupem na moravský vrchol Soláň.

Bc. Egon Havrlant tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc
foto: commons.wikimedia.org

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.