Euroklíče odemknou i matkám

Zdravotně postižení mají snadnější přístup na veřejná WC. Speciální klíč je však k dispozici nejen jim, ale i matkám s malými dětmi. Získat ho mohou i zdravotně znevýhodnění oproti čestnému prohlášení.

Speciální klíč, kterým lze odemknout sociální zařízení na vybraných místech České republiky i státech Evropské unie, mohou kromě zdravotně postižených získat také maminky dětí do tří let věku. Podle slov Hany Vlasákové, ředitelky Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory, je možné ho vyzvednout v mateřských centrech.

„U nás vydáváme bezplatně klíč osobám se zdravotním postižením,“ vysvětlila. Od poloviny března si jen v Prachaticích klíč vyzvedlo pětadvacet lidí. „Vydáváme ho na základě průkazky a vyplněného dotazníku,“ upřesnila.

Jsou i tací, kteří průkazku nemají, a přesto patří mezi znevýhodněné. To potom stačí pouhé čestné prohlášení, kde dotyčný upřesní důvod pro vydání klíče. „Zájem je veliký, už jsem přiobjednala další,“ řekla Hana Vlasáková.

To, že maminky dětí do tří let věku, musejí pro euroklíč do mateřských center, potvrdila Kateřina Kulhánková Čejková ze společnosti Impakt Dub. Právě tam si mohou maminky pro klíč zajít. „Kancelář máme také v Prachaticích v budově městské policie. V současnosti ovšem čekáme na dodávku dalších klíčů,“ uvedla. Stejně jako zdravotně postižení vypíší maminky čestné prohlášení, v němž slíbí, že klíč po dovršení tří let věku dítěte zase vrátí.

„Do této chvíle jsme jich vydali pět. Vedeme si evidenci a většinu maminek známe, do našeho centra pravidelně docházejí,“ zhodnotila Vlasáková.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.