Češi vyjeli handicapovaným přes půl milionu korun

Nový handbike, speciální kolo, či cestovné na závody. Osm handicapovaných lidí se bude opět věnovat cyklistice. A to díky projektu Birell jízda, do kterého se aktivně zapojilo přes 100 tisíc lidí. Ti projeli speciální bránou a za každého cyklistu věnoval Birell 5 korun na nákup cyklistického vybavení.

Karlovy Vary – Celkem se vyjezdilo 570.860 korun. Patronem projektu, který začal v červnu loňského roku, je paralympijský šampion Jiří Ježek.

„Cílem Birellu je motivovat lidi k aktivnímu trávení volného času. Proto jsme přišli s myšlenkou, že lidé pomohou handicapovaným svým pohybem. Těší mě, že se aktivně zapojilo přes 100 tisíc lidí včetně osobností, jako jsou Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec či Martin Doktor. Rád bych poděkoval všem, kteří projeli naší bránou, že vyměnili pohodlí domova za fyzickou aktivitu a pomohli tak těm, kteří to potřebují,“ řekl marketingový manažer značky Birell Luděk Baumruk.

Celkem lidé vyjeli částku 570.860 Kč. Nejvíce průjezdů zaznamenala brána umístěná v půlce srpna u Lipna. Za jeden den jí projelo 5 865 lidí a displej se zastavil na částce 29.325 Kč. Brána putovala po všech krajích České republiky. Nejvyšší průměrnou částku za den ve výši 13.226 Kč vyjezdili Pražané, kde byla brána čtyři dny.

Za vyježděnou částku pořídil Birell vybavení pro osm handicapovaných lidí. Ti se tak budou moci vrátit zpět na kolo a užívat si pohyb. Dosud jim na potřebné vybavení chyběly peníze.
„Využiji kolo hlavně na výlety na dovolené s rodinou, je to paráda,“ pochvaloval si handbike Petr Hořejší. Radost z předání měl i jeho kamarád Pavel Kovář, který se se speciálním kolem za pár dní chystá na závody.

Příběhy handicapovaných sportovců

Pavel Kovář z Ostrova
Rok narození: 1985
Jaká částka je na to potřeba? 100.000 Kč
Pavel se od malička věnuje sportům, jako je cyklistika, bruslení, plavání či lyžování. V šesti letech začal aktivně hrát basketbal, ve kterém byl velmi úspěšný až do svého úrazu. V roce 2009 si vážně poranil páteř a míchu po nešťastném skoku do vody. Ochrnul na 3/4 těla. Jelikož sport je jeho život a s takovým handicapem basketbal hrát nemůže, chce se věnovat cyklistice.

Petr Hořejší z Chodova
Rok narození: 1970
Jaká částka je na to potřeba? 60.000 Kč
Petra postihla při řízení kamionu nehoda, která ho v roce 2005 upoutala na invalidní vozík. Před nehodou s rodinou rád podnikal výlety na kolech. Teď už se jich ale nemůže zúčastnit, jelikož mu to jeho handicap neumožňuje. Jeho snem je vrátit se zpět na kolo a vyrazit s rodinou do přírody a užívat si cyklistiku.

Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.