Teplické lázně budou mít jako první v Čechách robota pro léčbu dětí

ilustrační foto: Flickr.com

Primář Nových lázní Jan Novotný: „Chci být nejlepší a budeme nejlepší!“

Teplice – V Nových lázních v Teplicích vznikne na konci dubna centrum robotické rehabilitace. „Polovina třetího patra Nových lázní už je připravena na to, že sem umístíme přístroj pro dětskou robotickou chůzi Lokomat. Tento dětský přístroj zatím nikde v Čechách není. Podobného robota mají například v Kladrubech, ale ten je určený pouze pro dospělé pacienty, “ říká primář Nových lázní Jan Novotný.

Robot, jehož cena se pohybuje kolem 10 milionů korun, byl vybrán po pečlivém zvážení. „Naším cílem bylo vybrat co nejkvalitnější přístroj, který by splňoval všechny naše náročné představy, včetně možnosti léčby dětí již od 90 cm výšky,“ upřesňuje MUDr. Novotný, který navštívil s vedoucí fyzioterapie Petrou Lohniskou různá pracoviště včetně zahraničních. „Byli jsme se podívat například i v jedné továrně v Izraeli, kde takový přístroj vyrábějí a v Německu, kde využívají robota švýcarské výroby. Nakonec jsme se rozhodli právě pro švýcarský přístroj.“ Robot má speciální dlahy tzv . dětské moduly a chodící pás, takže dokáže chodit s nechodícím dítětem. Jedná se o tzv. pasivní chůzi. Pomůže se zatěžováním kloubů a svalových skupin, které nechodící dítě nepoužívá. Důležité je také to, že pohybový aparát bude zatěžován vertikále. Postupně tak dochází i k výraznému zlepšení stereotypu chůze.

„Jsme v 21. století. Lidské ruce jsou samozřejmě důležité, ale robot ušetří síly terapeutů i množství lidí. U robota stačí jeden člověk jako obsluha, do jeho paměti se bude ukládat chůze každého z dětí, rychlost, frekvence, dokáže vyhodnotit, jak se od minule zlepšila motorika. Ruce terapeuta robot dokáže zastoupit, jeho hlavu ale ne. Přístroj musí obsluhovat opravdu zkušený terapeut, protože ke každému dětskému pacientovi je třeba přistupovat individuálně,“ vysvětluje primář Novotný. Robot ale dokáže příznivě ovlivnit i psychiku. Má totiž monitor a právě na něj se soustředí pozornost dítěte natolik, že přestane vnímat, že procvičuje svaly a klouby. Lépe zacílí krok a aktivně postupně zapojí celou dolní končetinu .

„Do budoucna bychom chtěli naší robotickou rehabilitaci rozšířit i o další přístroje např. o robotickou ruku. Vzhledem k velké finanční náročnosti těchto přístrojů ale musí být vše postupné.“ Nové lázně musely ve 3. patře omezit kapacitu bydlících matek. Část českých dětí s maminkami se přesunula do Kamenných lázní, kde taktéž působí zkušení dětští fyzioterapeuti. Třetí patro bude věnováno robotické rehabilitaci a individuální ergoterapii, speciální místnost tu bude na Magicbox. Patří sem i Snoeroom – metoda uvolnění, respektující potřeby, volbu a rytmus dítěte s kombinovanými vadami. Desky a sloupy se světelným zdrojem navodí uvolnění dítěte. Umožní lepší navázání kontaktu s okolím a podporu zbylých smyslů. Tato metoda, stejně jako muzikoterapie, patří do ergoterapie. Přesune se sem i logopedie, o kterou je veliký zájem a má o ni zájem i zahraniční klientela.

Nové Lázně v Teplicích

– Teplické Nové lázně se jako jediné v Čechách specializují na léčbu pohybového aparátu a nervové soustavy dětí už od tří měsíců věku, což je jejich velké plus.
– Základem léčby je a zůstane fyzioterapie. Intenzivní léčebná rehabilitace využívající řadu metod včetně nejznámější Vojtovy metody v kombinaci s termální minerální vodou z Pravřídla je ale postupně doplňována celou řadou nových, moderních metod a podpůrných programů.
– Patří k nim muzikoterapie, hipoterapie, logopedie, Snoeroom nebo Kosmický obleček, který koordinuje chůzi a násobí efekt celého systému lázeňské léčby. Mezi dětmi k nejoblíbenějším metodám patří Magicbox. Lezou po podložce, využívají výchovný program, uzpůsobený jejich věku, je tu i zpětná vazba, takže se za správnou odpověď dočkají pochvaly.
– Nové lázně od letošního roku rozšířily nabídku své péče i o postižené děti, které nejsou aktuálně klienty lázní. Jedná se o rehabilitační ambulantní léčbu včetně fyzioterapie, ergoterapie a vodoléčby. Samotné léčbě musí předcházet lékařské vyšetření s doporučením ošetřujícího lékaře na FT poukaz.
– Nabídka se týká i hipoterapie pod vedením zkušeného fyzioterapeuta, kterou mohou absolvovat rovněž děti, které se v lázních neléčí.

OLGA TUŠICOVÁ
Teplický deník
http://www.teplicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.