Průzkum: Uvádění alergenů na obalech hodnotí pozitivně 75 pct lidí

Povinnost uvádět na obalech potravin informace o obsažených alergenech, která platí od loňského prosince, pozitivně hodnotí tři čtvrtiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG ČR Nákupní zvyklosti v ČR 2015.

Dvě třetiny Čechů uvedly, že žádnou potravinovou alergii nemají, pouze pro každého desátého je informace důležitá kvůli jeho zdravotnímu stavu.

Zveřejnění těchto informací na obalech spíše zajímá ženy, uvedlo to 79 procent z nich. Mezi muži jde o 66 procent respondentů.

„Lidé si nyní obecně více hlídají, co obsahují potraviny, které nakupují. Náš průzkum meziročně zaznamenal zvýšení důrazu respondentů na složení potravin, které jako nejdůležitější kritérium jejich výběru letos uvedlo 14 procent respondentů. Loni to přitom bylo jen devět procent,“ uvedl partner KPMG odpovědný za služby pro potravinářství Karel Růžička

Nejdůležitějším kritériem pro výběr potravin nadále zůstávají kvalita a cena. Podle kvality se v obchodech rozhoduje 44 procent lidí, podle ceny 32 procent respondentů. „Nicméně v součtu faktorů kvality a složení můžeme říci, že u více než poloviny z nás převládá kritérium výběru poctivé a plnohodnotné potraviny před tou levnou,“ dodal Růžička.

Změny v označování potravin tímto evropským nařízením nekončí, od dubna 2015 musí v celé EU výrobci nově uvádět původ u čerstvého, chlazeného nebo zmrazeného vepřového, drůbežího, skopového či kozího masa, stejně jako tomu již je u hovězího. V prosinci 2016 pak budou navíc potravinářské firmy až na výjimky muset informovat o výživových hodnotách.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.