V moravskoslezkém kraji je častý výskyt nádorů krku

ilustrační foto: Flickr.com

Ostravská fakultní nemocnice se ve čtvrtek připojí ke Světovému dni hlasu. Lidé si tam mohou nechat preventivně vyšetřit hlasivky.

„Moravskoslezský kraj patří k oblastem s vysokým výskytem zhoubných nádorových onemocnění v oblasti hlavy a krku,“ říká přednosta ORL kliniky Pavel Komínek. „I proto chceme občany regionu upozornit, aby nepodceňovali varovné signály, například déletrvající chrapot. Lidé, kteří chraptí déle než tři týdny, by měli navštívit ORL nebo foniatrickou ambulanci. Může totiž jít o postižení hlasivky například otoky, uzlíky, polypy nebo obrnou hlasivky, případně může chrapot být příznakem nádorového onemocnění hrtanu,“ upozorňuje s tím, že včasný záchyt nádorových onemocnění hlasivek je přitom základním předpokladem jejich úspěšné léčby s minimálním dopadem na organismus.

Ve čtvrtek 16. dubna se Otorinolaryngologická klinika Fakultní nemocnice Ostrava opakovaně připojí k oslavám Světového dne hlasu. Ve foniatrické ambulanci v druhém patře polikliniky bude od 8 do 12 hodin probíhat vyšetření hlasivek metodou zvětšovací videolaryngoskopie a videokymografie. Zájemci mohou využít i konzultaci hlasové terapeutky, budou probíhat také ukázky hlasové terapie s možností individuálního řešení.

Bruntálský a Krnovský deník
www.bruntalsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.