Riziko napadení klíštětem stoupne na sedmý z deseti stupňů

Na sedmý z deseti stupňů stoupne ve středu a čtvrtek riziko napadení klíštětem. V aktuální předpovědi to uvedl Český hydrometeorologický ústav. Na šestý stupen se má riziko vrátit od pátku do neděle.

Při pobytu v přírodě by se lidé měli chránit repelentem a mít světlejší oblečení. Pro sedmý stupeň rizika se doporučuje také nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a večer po vycházce a znovu ráno prohlédnout celé tělo a případná klíšťata odstranit.
Na kontrolu a odstranění přichycených klíšťat by měli pamatovat také majitelé psů a případně i koček, pokud se pohybují venku.
Klíšťata přenášejí klíšťový zánět mozku, proti němuž se lidé mohou očkovat, a lymskou boreliózu, proti níž zatím očkování pro lidi není. I v sezóně klíšťat je podle člena Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a prezidenta Koalice na podporu očkování docenta Rastislava Maďara očkování možné. Jen se na rozdíl od chladných měsíců roku užívá zrychlené očkovací schéma.
Zvířecí vakcíny naopak jsou proti borelióze a nejsou proti klíšťové encefalitidě. Očkování je doporučeno především pro psy, kteří se hodně pohybují v terénu. Akutními klinickými příznaky boreliózy jsou u psů vedle kulhání také zvětšené mízní uzliny, apatie a horečka. Později se mohou přidat záněty kloubů a neurologické poruchy.
Na rozdíl od psů nemá podle veterinářů očkování koček proti borelióze velký smysl. Kočky jsou proti boreliím většinou rezistentní.
Termín aktivita klíštěte znamená podíl klíšťat připravených k napadení člověka či zvířat na celkové populaci klíštěte v dané lokalitě. Čím větší počet aktivních klíšťat, tím vyšší je ohlášený stupeň rizika.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.