K prevenci rakoviny radí onkologové vyváženou a zdravou stravu s omezením živočišných tuků, alkoholu a kouření. Varují před výstřelky, jakými podle nich je například paleodieta.
ilustrační foto: Photoxpress
Propagátoři paleodiety inspirované životem pravěkých lidí jedí syrové maso, ryby, zeleninu a oříšky, v žádném případě chleba, mléko, cukrovinky, kávu, alkohol a čaj. Každý rok v ČR onemocní rakovinou přes 80.000 lidí, velký podíl na tom má kouření, tučná strava a nedostatek pohybu.
Gastroenteroložka z brněnského Masarykova onkologického ústavu Milana Šachlová paleodietu jako prevenci rakoviny zavrhuje. Nepovažuje ji podle vyjádření na webu České onkologické společnosti za prospěšnou.
„Paleodieta slibuje všechno možné, ale její propagátoři jaksi zatajili, že člověk doby kamenné se dožíval jen sedmadvaceti let,“ komentoval tuto dietu Petr Sucharda z kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty UK a pražské Všeobecné fakultní nemocnice.
Podle Šachlové by se strava Čechů měla přiblížit středomořské stravě, mělo by v ní být víc ovoce, zeleniny v době přirozené zralosti, víc drůbeže a ryb, méně červeného masa a tuku. „Zabijačky, svíčkové, bůčky, toho bychom se měli vyvarovat. Neznamená to, že už nikdy bychom si nemohli dát jelítko, ale mělo by to být spíše výjimečně,“ uvedla.
Vliv tučné stravy například na vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku dokládá podle Šachlové zkušenost Japonců. „V Japonsku za 30 let třikrát stoupla spotřeba tuku a narostl i výskyt tohoto onemocnění,“ řekla na největším tuzemském setkání onkologů Brněnských onkologických dnech, které se konalo počátkem dubna.
Profesorka Drahoslava Hrubá z Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno na tomto setkání v diskusi připomněla, že nejvýznamnějším rizikovým faktorem rakoviny je kouření.
V průměru přispívá 30 procenty ke vzniku zhoubného nádoru. U rakoviny plic je vliv nejsilnější, 90 ze 100 úmrtí jsou kuřáci, další čtyři pasivní kuřáci, tedy ti, kdo pobývali v zakouřeném prostředí. Vztah kouření je i k nádorům v dutině ústní a krku, rakovině močového měchýře a děložního čípku a tlustého střeva a konečníku.
Rakovinotvorné účinky má podle Hrubé také alkohol, zejména velké dávky, i když sám o sobě vyvolavatelem nádorů není. „Jsou to rozpustidla, která mohou umožnit ostatním karcinogenním chemickým látkám, aby se dostaly do buněk a tam zahájily rakovinotvorný proces,“ vysvětlila. Hlavní souvislost s alkoholem pak je u rakoviny jater, alkohol je poškozuje, vyvolává chronický zánět, ten je živnou půdou pro vznik nádorového bujení.
Přidejte odpověď