Kolo pro bývalého mistra světa

Mistra světa v cyklotrialu Jaroslava Blažka, který je po těžké autonehodě vážně postižený, se parta nadšenců snaží vrátit zpět do sedla. Při velikonočním běhu v Hluboké nad Vltavou vybrali mezi účastníky peníze na pořízení nového kola pro někdejšího světového šampiona.

Upravený speciál mu dnes předali, aby se mohl věnovat životní vášni, kterou je jízda na kole.

41letý Jaroslav Blažek, dnes se pohybuje jen s hůlkou, dlouho stát nevydrží, zrazuje ho stabilita. Přitom v 90. letech patřil na kole ke světové špičce, zdolával i dvoumetrové kamenné překážky a vozil medaile. Tahle je nejcennější.1. místo z Andory. Mistr světa.

Před 11 lety havaroval v dodávce. Lékaři mu život zachránili, pak na něj čekala léta cvičení na posteli, ve vozíku a v rehabilitačním centru.

Z nehody si nepamatuje nic. Teprve po půl roce promluvil. Když se začal hýbat, měl jediné přání. Sednout si zpátky na kolo. Na starém už zvládl první kilometry.

Teď na něj čeká nové. Má rozšířená řídítka a speciální pláště. Nový majitel se chce soustředit na jízdu po asfaltových stezkách. Na přírodní překážky si už netroufá.

Téměř 30 tisíc korun na kolo vybrali organizátoři hlubockého závodu Mezi vejci. Minulá léta pozorně sledovali jeho první kroky, proto mu teď splnili sen.

Valérie CHROMÁ, spoluorganizátorka akce:Brázdí ulice Hlubové, prostě permanentně od svého úrazu prostě, takže ho všichni známe a všichni jsme se mu snažili pomoci.

Jaroslav bude nové kolo testovat celý týden. Zamíří s ním do Týna nad Vltavou, čeká ho 30kilometrová trasa.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.