Řada příběhů našich klientů má šťastný konec

ilustrační foto: Flickr.com

ONLINE ROZHOVOR S ŘEDITELKOU ZAŘÍZENÍ SOCIÁLNÍ INTERVENCE KLADNO A PSYCHOTERAPEUTKOU JANOU PETRÁKOVOU:

ilustrační foto: Flickr.com

Jana Petráková vystudovala na Univerzitě Karlově obor psychologie. Je absolventkou psychoterapeutického výcviku a v oboru působí zhruba dvacet let. V současné době pracuje jako ředitelka Zařízení sociální intervence Kladno, jež nabízí bezplatně služby všem, kteří si neví rady se svým životem. V rámci tohoto zařízení tak mohou zájemci vyhledat pomoc v manželské a rodinné poradně, v léčbě závislostí (alkohol, drogy, sociální sítě, automaty a tak dále) či poradí také s nepříjemnými životními problémy, jako je bezdomovectví a domácí násilí.

– Kamarádka je příležitostnou uživatelkou pervitinu. Tvrdí, že ji to v životě neomezuje – chodí do zaměstnání, je společenská, tudíž asi nemá potřebu se zbavovat své závislosti, o níž tvrdí, že závislostí není. Je možné ji nějakým způsobem přesvědčit, aby svůj postoj změnila, nebo skutečně musí nejprve padnout až na dno? Chose Novotný

Možná bych začala otázkou u vás. „Co vás obtěžuje nebo omezuje na tom, že vaše kamarádka užívá pervitin?“ Pokud si dokážete velmi konkrétně odpovědět, například nedodržuje dohodnuté časy, nemá na mě čas, jak bych si představoval, můžete s ní na to konkrétní téma hovořit a vyslovit vaše podezření, že toto její chování, které vás trápí souvisí s užíváním drogy. Tím dáváte kamarádce prostor k zamyšlení i k možné změně chování. Pokud se v reálné době situace nezmění, má vaše kamarádka skutečně problém a bez odborníka, nebo toho pomysleného dna, situaci nezvládne. Pro vás je to téma, co znamená skutečně pomáhat. můžete se na nás obrátit i vy. pracujeme s osobami blízkými závislým. Scházíme se každé pondělí v 18.30 hodin nebo telefonicky na čísle 603273142. Přeji, abyste s rozhodnutím, které uděláte, byl spokojený.

– Dvakrát třikrát týdně zajdu s kamarády na pivko. Dřív jsem jich na posezení dal tak sedm osm, aniž bych měl pocit známek nějaké opilosti. Teď už se mi trochu motá jazyk po třech. Může to být projev závislosti, nebo je to prostě stářím (bude mi padesát let) a prostě už nevydržím tolik jako v pětadvaceti? Martin

Je to kombinace obojího. Váš organismus věkem a dlouhodobým pitím nemá tu toleranci vůči alkoholu, na jakou jste byl zvyklý. Rada je jednoduchá:Nedávejte si víc než dvě piva. pokud vám to nepůjde dodržet, máte patrně problém, který, pokud budete chtít, vám můžeme pomoci řešit. Máme řadu klientů mezi 50 a 65 lety. Věřím, že se rozhodnete dobře.

– Pokud se dozvíte o nějakém domácím násilí, jste povinni případ oznámit policii nebo zachováte anonymitu těch, kterých se to týká. Helena

Zachováváme anonymitu vždy podle přání klienta, pokud je dospělý, tedy nad 18 let. Pokud se dozvíme o podezření, že je pácháno domácí násilí na dětech, jsme povinni tuto skutečnost oznámit sociálnímu odboru, jak nám ukládá zákon. Dospělý člověk nám nemusí o sobě poskytnout žádné informace, které nechce. jsme vázáni ze zákona mlčenlivostí.

– Máte spočítáno, kolik je v Kladně bezdomovců. S kolika z nich spolupracujete? Rumburak

Nemáme, spolupracujeme s lidmi ohroženými bezdomovectvím v rámci provozování našeho azylového domu, kterých je ročně kolem stovky. Dále spolupracujeme s farní charitou Beroun, která v Kladně pracuje v terénu a má určitě více klientů, nežli my. Pokud cítíte, že bezdomovectví, je v Kladně problém, shodneme se.

– S kterým se jmenovaných závislostí se nejvíce setkáváte? Myslím drogy, alkohol… Ivan Z.

Nejvíce se setkáváme se závislostí na alkoholu a pervitinu, a to často v kombinaci s užíváním marihuany. Neustále vzrůstá počet gamblerů. kteří vyhledávají naši pomoc.

– Bydlím v nejmenované ulici v Kladně a můžu vám říct, že se to tam lidmi pod vlivem drog jenom hemží a pořád se nic neděje. Pokud já poznám, že je matka pravděpodobně feťačka, proč to nepozná sociálka? Karolína

Musím vám trochu oponovat. Pozná to i sociálka. Máme skupinu pro závislé maminky s dětmi do deseti let a scházíme se s nimi právě díky sociálnímu odboru. Souhlasím s vámi v tom, že příliš dlouho trvá, než se taková maminka do naší péče dostane. Trápí nás to, ale nemůžeme nikomu léčbu bez rozhodnutí soudu nařídit. Snad jsem vás potěšila alespoň tím, že se špičkou ledovce pracujeme.

– Jaký je například postup při domácím násilí? Jája

Pokud nás někdo navštíví s tím, že se cítí jako oběť domácího násilí, nabízíme mu služby: především psychologickou pomoc a podporu, sociální – to znamená například pomoc při sepsání žádosti o rozvod, zajištění péče o děti…, a právní – podle potřeby klientů. Dále informujeme klienta, jak má postupovat v případě, že se rozhodne zavolat při útoku policii a vysvětlujeme, co znamená institut vykázání. V případě potřeby spolupracujeme na krizovém plánu odchodu a zajištění náhradního bydlení. Práce s obětmi domácího násilí je proces, který se většinou řeší řadu měsíců.

– Máte radu jak se vyrovnat s alkoholovou závislostí v blízké rodině? Situace je stále těžší a těžší. Lenka

Mám jednu krátkou. Nebojte se a začněte s námi spolupracovat. Pracujeme s osobami blízkými závislým a nemusíme pracovat zároveň se závislým. Je to proces, kdy je důležité začít. Není až tak důležité, kdo začne. V případě potřeby kontaktujte číslo 603 273 142. Nevím, jestli je to rada nebo útěcha. Jsem přesvědčená, že s rodinnými systémy závislých umíme pracovat.

– Jak se díváte na dnešní dění? Co myslíte, že způsobuje tyhle závislosti. Připadá mi, že je toho pořád víc. Venďour

Nejsem si úplně jistá, že je závislostí pořád víc. Rychlý nárůst po roce 1989 se pomalu zastavuje. Nechci, aby to působilo jako klišé, ale napadá mě jako důvod, to co všichni podvědomě jmenujeme: rozpad rodiny, zrychlené životní tempo, virtuální život místo skutečného…. Neumím najít odpovědi, snažím se pomáhat tam, kde je to třeba.

– Jak se díváte na vztah starší ženy a mladšího muže. Věkový rozdíl je patnáct let. Ona má již dospělé děti, on dvě malé. Myslíte že má tento vztah budoucnost?

Tento vztah má budoucnost, když si partneři tuto komplikaci uvědomují, patří do jejich vztahu a musí se s ní každodenně vyrovnávat. V každém vztahu je něco, s čím se musíme každodenně vyrovnávat. Je otázkou, zda jsme ochotni hledat ve vztahu to, čím nás partner fascinuje, než to, čím nás dráždí. Bohužel to druhé nějak víc vidíme. Ale mám¬li být přímá. Udržet takový vztah je pro všechny zúčastněné poměrně dřina. Ale proč ne.

– Poraďte mi jak na alkoholičku. Jak jí pomoci?

Těžko, nebudu nic zastírat. Položte si otázku, proč je takový vztah pro vás důležitý a nebo jste v něm jen ze setrvačnosti. A to nemusí být vztah pouze partnerský. Pokud důvody,proč takový vztah chcete zachránit, budou pro vás dostatečné, přijďte za námi. Pracujeme s lidmi, kteří, chtějí svým závislým pomoci a většinou senámto docela daří. Nejjednodušší rada je: držet si své hranice a svoji kvalitu života. Vysvětlování a přesvědčování většinou nikam nevede. Nastavení hranic dává závislému šanci na změnu. Ale je to dřina a běh na dlouhou trať. Pokud budete chtít, budeme na trati s vámi.

– Co osobně považujete za největší problém naší současné české společnosti? Jsou to drogy, automaty, domácí násilí či něco jiného? Petr

Myslím si, že problém je neochota si naslouchat, respektovat se a přijmout zodpovědnost za své chování. Nevím, jestli jsem vám dostatečně odpověděla, ale je to moje přesvědčení. Násilí, drogy…. jsou jen důsledek. Ale nejsem politik. jenom pomáhám, tam, kde je třeba.

– Jak se kouká lidem do hlavy? Podle mého vaše věda není tak daleko, aby mohla za cokoliv ručit, třeba u soudu nebo při oznamování diagnózy pacientovi. Co soudíte vy? Karel Kopfrkingl

Nejsem soudní znalec, nicméně si soudních znalců velmi vážím. Víte, my lidé si často myslíme, že jsme až příliš ojedinělí a jedineční, než možná doopravdy jsme. Nenapadlo vás někdy, že naše životní příběhy se liší spíše kulisami, ve kterých se naše životy odehrávají, než příběhem samotným. Určitě jsme jenom lidé se svými plusy a mínusy, ale troufnu si tvrdit, že jsme také dobře vzdělaní a vycvičení profesionálové, kteří vykonávají svoji profesi, každý podle svých sil a možností. Pro informaci: psychoterapeutický výcvik trvá pět let a může se do něho přihlásit minimálně bakalář s humanitního oboru. Nešlo by nám taky trochu důvěřovat, že víme co děláme?

– V jednom baru v centru Kladna odmítají prodat nealkoholický nápoj – prý mají jen koktejly s alkoholem. Nealko nevedou, smí se to vůbec? Blanka

Nevím, také mě vaše otázka zarazila. Nejjednodušší cesta asi je změnit bar. Vzhledem k tomu, že jsem řidič stále na cestách, taky by mně to vadilo.

– Kamarádi mi říkají, že dost piji. Zkusil jsem tedy vydržet týden bez alkoholu včetně piva, ale nezvládl jsem to. Prostě to pivo jsem si musel dát. Je to problém? Vašek

Obávám se, že vaši kamarádi mají pravdu. S velkou pravděpodobností alkohol ovládá vás a ne vy jeho. Doporučuji se nad tím zamyslet. Hrozí vám, že v budoucnu vám zůstane alkohol a přijdete o kamarády. Nechci vás děsit, můžu vám nabídnout pomoc. Telefon: 603 273 142.

– Nezlobte se na mně, ale já bych na narkomany a alkoholiky nedal ani korunu. Vždyť je nikdo pít nenutil, tak proč na ně máme doplácet z našich daní? Karel Veliký

Nezlobím se. Jenom dávám k úvaze: každý feťák se někomu narodil a někde vyrůstal. Možná že za něco mohou i ti kolem něj. Nicméně léčba závislostí je pořád mnohem levnější než věznice, kam závislí lidé pomalu bez léčby směřují. Souhlasím s vámi, že závislost je pro společnost drahá, ale věřte mi, že bez léčby ještě dražší.

– Je v Kladně odvykačka pro matky s dětmi? Karla

Ano, ambulantní program, kam mohou docházet maminky i s dětmi. pokud je třeba, mohou nastoupit i do komunity v Karlově. Telefon: 603 273 142.

– Viděla jste dokument Heleny Třeštíkové Katka? Nechápu, jak je možné, že se člověk tak dlouho snaží dostat z bezvýchodné situace a prostě se mu to nepodaří. Katka prošla poměrně dost léčeben, byla jí a posléze i její dceři nabízena pomoct, ale stejně to nezvládla. Čím to je, že i když člověk chce, nezvládne to? Věra Nováková

U závislosti je problém v tom, že člověk nejdříve je schopen a nechce. V optimálním případě se dostane do situace,kdy ji chce řešit a je schopen. Musíme však vnímat,že droga náš mozek poškozuje a někoho do té míry, že i když chce, není schopen. Je to smutná realita. Snad vás potěší, že řada závislých je ochotna i schopná a daří se jim. Cestou do redakce jsem se potkala s bývalou klientkou. Abstinuje, daří se jí, je spokojená. Řada příběhů má i dobrý konec.

– Jde vůbec zabránit tomu, aby se dítě nechytlo špatné party? Starostlivá

Stále věřím, že ano. Je důležité nebát se s dětmi sdílet jejich zážitky. Nejen ty veselé. Rodič, který se umí s dítětem i trápit nad jeho nešťastnou láskou, zradou kamaráda a nepoučuje, ale prožívá spolu sním, vytváří vztah, který dítě nechce samo o sobě zradit. Nebojme se se svými dětmi plakat. Přijímejme je i s jejich trápeními a nedostatky. Ocení to a mají šanci, že z nich vyrostou dospělí lidé, kteří se nebudou bát sami sebe. Tenhle recept platí i pro partnerství. Na druhou stranu, někdy tomu prostě nezabráníme. Někde jsem četla, že svoje děti máme jenom na čas půjčené. A někdy prostě nežijí podle našich představ. Žijete vy svůj život podle vašich představ? Pokud ano, gratuluji a nemáte se čeho bát.

– Jsem cikán, beru drogy, hraji automaty, žiji v ghettu, nemám práci už osm let. Je mi pomoci v tomhle státě? U vás? Nebo si musím pomoci sám? Šándor

Rádi s vámi budeme spolupracovat na vaší změně. Navrhuji přestat brát. V tom vám umíme pomoci. někde se začít musí. Zázraky neumíme, bude to chvilku trvat. Ozvěte se na telefon: 603 273 142.

– Když se projdu Kladnem, zejména centrem v okolí náměstí Svobody, mám pocit, že máte asi práce dost. Nebo občané, kteří se tam pohybují a evidentně nechodí nikdy do práce, organizaci jako tu vaši nenavštěvují a spokojí se se sociálkou? Tomáš

Ano, práce máme dost. A to většinou pracujeme s těmi, které na ulici nevnímáte. Ti, které vnímáte, k nám zatím ještě nedošli.

– Náš otec nám dělá neustále problémy kvůli alkoholu a zadlužuje nás. Co s tím? Vašek

Zkuste za námi přijít. Nemusíte s tatínkem. Nejste sami, kdo řeší takový problém. Většinou cestu najdeme, ale dost u toho bolí srdce a duše. Jste patrně před těžkým rozhodnutím, ale neotálejte dlouho. Od péče k nenávisti není daleko, a to by byla škoda.

– Prosím, s manželem máme už delší dobu problémy ve vztahu, ale do poradny se mi ho asi nepodaří dostat. Jak na to, aby si chtěl s někým popovídat? Rozvádět se nechci, už kvůli dětem. Petra K.

A co kdybyste za námi zašla sama? Možná najdeme cestu společně s vámi. Zablokovaná komunikace nemusí znamenat ztrátu vztahu. Rodinná poradna běžně pracuje jenom s jedním partnerem. Dobré rozhodnutí je, že chcete situaci řešit.

– Ne vlastní vinou jsem se dostal do druhotné platební neschopnosti. Přišel jsem o práci jako podnikatel, nastoupil jsem hned do jiného zaměstnání, ale omarodil jsem dlouhodobě. Sociálka mi zatím za tři měsíce peníze nedala, musel jsem vybrat pojistky a stále je potřeba platit závazky – hypotéku. Poradíte mi nějak? Nechci přijít o střechu nad hlavou. Jestli mi dají invalidní důchod, se ještě neví. Jenda

Neumím vám poradit. Můžu vám nabídnout náš čas, naši podporu, naše zkušenosti a společnou snahu najít řešení. Je těžké hledat nové začátky, ale není to nemožné. Nemusíte na to zůstat sám.

– Jak velký je zájem o vaše zařízení? Máte k dispozici nějaká čísla? A jak vaše intervence pomáhají, kde nejčastěji intervenujete?

Myslím, že zájem je velký. Ročně kolem tisíce klientů, k tomu telefonické a mailové poradenství. Spolupracujeme s lidmi v jejich životní krizi. Ta může být osobní, partnerská, rodinná. Může být poznamenaná závislostí, domácím násilí, bezdomovectvím. Máme poradny, rezidenční léčbu závislostí a azylový dům. Celkem poskytujeme šest sociálních služeb. Troufám si tvrdit, že celý tým pracuje s maximálním nasazením podle své odbornosti, a to, že pracujeme dobře, asi potvrzuje fakt, že nás klienti dále doporučují svým známým a rodinám.

http://www.kladensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.