Závody, kde vyhrává i ten poslední

Poslední březnová sobota patřila na Karlovarsku sportovcům se zdravotním znevýhodněním. Na startu tradičních závodů tělesně postižených plavců „Pohárek 2015“ se v sokolovském bazénu sešlo na sto dvacet startujících z devíti českých a tří zahraničních klubů.

Čekal je maraton 370 individuálních startů, ze kterých po složitých přepočtech zaplavaných časů podle koeficientů zohledňujících stupeň postižení jednoho každého z nich byli vyhodnoceni v každé ze tří věkových kategorií tři nejúspěšnější, kteří si došli pro medaile.
Bez ohledu na to, jak dopadl verdikt poroty rozhodčích, se domníváme, že medailí mělo být více. Přinejmenším tolik, kolik bylo startujících. Neboť každý, kdo alespoň jednou sledoval závody zdravotně postižených, Základní kádr družstva SK KONTAKT Karlovy Vary, které na letošním Pohárku skončilo jako druhé s historicky nejtěsnější ztrátou na vítězné družstvo SK KONTAKT Praha. Na snímku zleva stojí Jakub Voráček, Milan Man a trenéři Štěpánka Řehořková s Tomášem Černým, před nimi Nicole Habermannová a Petra Flekačová a ve předu navozících Vendy Dušková a Hana Kulhavá. Na snímku bohužel chybí Ruda Voják a Lukáš Kroupa, kteří spolu s Petrou Flekačovou a novickou v týmu, nesmírně talentovanou závodnicí třídy S3 Hanou Kulhavou, vytvořili skvěle plavající kvarteto, které poprvé v historii Pohárku zvítězilo v závodě „dvacetibodových“ štafet.
dobře ví, že tady je to opravdu „o něčem jiném“. Tady nejsou vítězové a poražení, ale jen a jedině vítězové. Že ocenění zaslouží každý, kdo navzdory svému handicapu vůbec dokončí závod, ba i ten, kdo překoná strach ze svého postižení a ze sebe sama a alespoň se o to pokusí, si dobře uvědomují zejména ti, kdo s těmito lidmi pravidelně a dlouhodobě pracují a podporují jejich snahu najít pomocí plavání cestu k uplatnění i ve světě mimo plavecký bazén. Trenéři a asistenti plaveckého klubu SK Kontakt KV protoprosvé svěřence po oficiálním vyhlášení výsledků zorganizovali ještě jeden ceremoniál, na kterém všem předali diplomy.

JIŘÍ LINHART
http://karlovarsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.