Marně usiluje o příspěvek

foto: Photorack.net

Komunikace s posudkovými lékaři a úřady bývá mnohdy boj a bývá to boj dlouhý, nezřídkakdy zdánlivě nekonečný.

Tv Barrandov

moderátor:
Blanka Krouzová z Liberce, matka tří autistických dětí, o tom ví své. U jednoho z jejích dvojčat, které trpí vážnou formou svalové dystrofie, jí úřady snížily příspěvek na péči a dokonce mu odebraly průkaz ZTPP.

A to všechno i přesto, že ve správních žalobách už třikrát vyhrála.

Loni v listopadu byla paní Blanka skoro na konci svých sil, ale i tak věřila, že všechno dobře dopadne. Jenže nedopadlo, těžce nemocný syn Johan se tak z druhého stupně ocitl na prvním a jeho příspěvek na péči činí tři tisíce korun měsíčně, tedy polovinu, než před snížením.

Krouzová Blanka, :
Ministerská komise měla opravit stupeň závislosti Johánka, nestalo se tak, nejenom že neopravila, naopak nám ještě stupeň závislosti snížila a zároveň nám vlastně odebrali i průkazku, průkazku ZTPP na Johánka. Odůvodnili to, že posudkový stav byl nadhodnocen.

:K tomu Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo překvapivou odpověď.

Petr SULEK, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí:
Není nám zcela jasné, na základě jaké skutečnosti mělo dojít k odebrání takového průkazu. Ze zjištěných údajů nic takového nevyplývá.

:Jen pro ilustraci – Johánek je to zdravější z dvojčat, trpí podváhou a jeho snídani, oběd a večeři představují tři lahvičky nutridrinků denně, jinak nic nesní a rozmazleností to není.

Krouzová Blanka, : Jedl míň a míň a sice rostl, ale nepřibíral na váze, vlastně on netoleruje větší porci jídla, že běžnou porci dětskýho jídla sní dvacet až padesát procent, když má dobrý den, když je to horší, tak má třeba dny – dva, tři, čtyři, co nejí vůbec nic.

:Za vše může vedle autismu svalová dystrofie, kterou dvojčata Florimon a Johan trpí odmala. Postupně jim ochabuje celé tělo.

Krouzová :Udržuje se to, svaly se udržujou rehabilitací, ale jinak se s tím nedá dělat vůbec nic, tam ta progrese vlastně postupně se zhoršuje, ať to jsou vlastně křeče do rukou, nebo schopnost pohybu, srdce špatný, plíce.

:Na doporučení lékařů posílá Blanka Johana i jeho dvojče na odlehčovací víkendy a APLY do Bohnic. Kupuje mu speciální výživu, dále platí logopedii, osobní asistenci a další. Celkem ji péče o něj vyjde na třináct tisíc korun měsíčně, zbývá jí proto jediné, znovu se obrátit na soud.

Krouzová Blanka, :
Ještě to zvážím, protože vlastně tam se to může pořád takhle opakovat, takže vlastně správní žaloba bude úspěšná a ministerská komise to neopraví, takže vlastně takhle může být třeba správních žalob deset a bude to na deset let.

V následujících měsících by se paní Krouzová ráda sešla s ministryní Marksovou a poukázala tak na situaci, v které se u nás ocitají stovky rodičů podobně postižených dětí.

Tv Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.