Oslepla. Tak se stala masérkou

Cukrovka může být i pro mladého člověka hodně nebezpečná. Své o tom ví sedmatřicetiletá Pavla Šmídová z Ostravy, která kvůli nemoci přišla o zrak a tím pádem i o práci zdravotní sestřičky.
tv Barrandov

V životě to ale nevzdala a své odhodlání pomáhat lidem se jí nakonec podařilo i přes zdravotní handicap zúročit. Dnes je z ní profesionální nevidomá masérka.

Na Pavle byste na první pohled nepoznali, že je skoro nevidomá. O zrak přišla kvůli diabetu prvního typu, který jí zjistili ve 12 letech. Do 30 žila s nemocí bez větších překážek a pracovala jako zdravotní sestřička. Pak jí najednou praskla sítnice a načas úplně oslepla.

Pavla ŠMÍDOVÁ, nevidomá masérka: Podstoupila jsem několik operací těch očí, to jedno bohužel se nepodařilo zachránit, to pravé oko a to druhé se podařilo zachránit, že ze 40 procent byl ten zrak zachovaný.

V momentě, kdy se zdálo, že Pavla skončí jako nezaměstnaná, naskytla se jí neobvyklá pracovní nabídka.

Pavla ŠMÍDOVÁ, : Věděla jsem, že chci zůstat a vlastně pomáhat lidem aspoň určitým způsobem. Tak jsem si dodělala masérské kurzy a začala jsem, začala jsem masírovat.

Práci jí dala zpět nezisková organizace Novida, která zaměstnává nevidomé maséry.

Říká se, že když člověk přijde o jeden smysl, zlepší se mu ostatní.

Petr KUBÁT, klient: I pocitově mi to přijde, že je citlivější a zvlášť Pavla je určitě citlivější, což se mi líbí, vyhovuje mi to, takže jsme si sedli.

Pavla si momentálně dodělává masérkou školu a jak sama říká, v oblasti masáží se může vzdělávat prakticky neustále.

tv Barrandov

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.