Premiéra filmu, kde se netleská, ale ukazuje

DVD vznikla pro neslyšící děti a s neslyšícími dětmi v hlavních rolích. V únoru se uskutečnila v Univerzitním kině SCALA v Brně slavnostní premiéra devíti z celkem dvanácti krátkých filmů pro neslyšící děti.

Všechny filmy nešlo promítat, protože jejich celková stopáž je stejně dlouhá jako třeba velkofilm Kleopatra z roku 1963. Kino s kapacitou 475 míst bylo téměř zaplněné. Přišly nejen děti – herci se svými rodinami, ale i jejich spolužáci a pedagogové, nechyběli dospělí herci i členové štábu, komunita neslyšících z Brna a řada dalších hostů. Z Prahy přijeli herci pan Kleisner a paní Kurcová.
Atmosféra byla úžasná, o čemž svědčí ohlasy jako například: „Nádherný pocit. Poslední film se jmenoval František, můj táta – mně tekly slzy… Neuvěřitelný kus práce.“ Nebo: „Je úžasné, jak je do každého záběru všech herců vnesen cit a správné vyjádření, poučení, co chtějí říct všem dětem, rodičům, veřejnosti, jaké mohou mít neslyšící problémy – SUPER!“
Filmy formou humorných, dobrodružných i poetických příběhů zpracovávají témata ze života, jak se chovat a nechovat, co je v životě důležité a na co si dát pozor.
Natáčelo se ve čtyřech městech. Největší náročnost spočívala v komunikaci mezi neslyšícími herci a slyšícím filmovým štábem. Bez tlumočníků se natáčení neobešlo.
Sama režisérka, scenáristka a autorka námětů filmů Zuzana Dubová ovládá základy znakového jazyka. Dva roky před natáčením s dětmi pracovala v mimoškolních kroužcích a scénáře psala na míru konkrétním klukům a děvčatům, které do rolí vybírala. Se svým prvním filmem tohoto druhu (Holoubci) byla vybrána na přehlídku Golden Egg na Mezinárodní filmový festival v Reykjavíku (2012). Otce si ve filmu zahrál Martin Siničák, držitel ceny Thálie a hvězda činohry Národního divadla Brno. Jeho dceru ztvárnila dvanáctiletá herečka Laura Wiesnerová, žákyně speciální školy pro sluchově postižené v Brně.
Jejím mateřským jazykem je český znakový jazyk. Laura je neslyšící, stejně jako 35 dalších dětí ze speciálních škol v Brně, Olomouci, Ostravě a Valašském Meziříčí, které si v krátkých filmech zahrály. Dechberoucí filmy ukázaly, jak svět vidí – ale neslyší – sluchově postižené děti.
Filmy jsou sice primárně určeny neslyšícím dětem a komunikace na plátně probíhá z větší části v českém znakovém jazyce, ale příběhy jsou srozumitelné a atraktivní i pro slyšící diváky – děti i dospělé.
Filmy jsou opatřeny i českými titulky. Díky podpoře z Evropského sociálního fondu bude vytvořené DVD školám i rodinám s neslyšícími dětmi k dispozici zdarma. Další informace a fotodokumentaci najdete na www.filmyproneslysicideti.cz.
Nezisková organizace Labyrint Brno, o.s., založená v roce 2001, se věnuje mimoškolnímu vzdělávání sluchově postižených dětí a mládeže. Pracuje zejména s dětmi z Brna, ale výchovné filmy a vzdělávací portál www.eliska.cz jsou určeny dětem v celé ČR. Cílem aktivit je podpora sociálních dovedností, rozvoj poznání a slovní zásoby neslyšících dětí s využitím metod a postupů respektujících jejich specifické potřeby.

Helena Burianová
Gong

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.