Nevidomí dali ze svého desetitisíce na stolní tenis

I hráči stolního tenisu se obejdou bez bystrého zraku. V Jihlavě se konal turnaj pro nevidomé. V showdownu, jak se speciálnímu stolnímu tenisu říká, poměřilo své síly 18 sportovců z celého Česka.

televize Barrandov

Když bylo Heleně Křiváčkové (na snímku) 30 let, úplně oslepla. S těžkou ránou osudu se vyrovnala díky životnímu optimismu, dětem a chuti věnovat se zálibám jako je stolní tenis. Právě díky němu se před 15 lety seznámila i se svým životním partnerem Jaromírem. Od té doby nemohou na turnajích chybět.

Helena KŘIVÁČKOVÁ, :A já jsem prostě vycítila, že když on je takový nesmělý. Vždycky jsme jen tak posedávali a pak mě přijel navštívit a bylo to.

Jaromír i Helena se mohou pochlubit titulem mistryň a mistra v České republice. Jaromíra nikdo nepřekonal dokonce devětkrát po sobě. Speciální stůl si nechali nainstalovat i domů.

Helena KŘIVÁČKOVÁ, :On má velmi dobrou obranu, a trpělivost. Já jsem zbrklá,nervózní.

redaktorka:A necháváte ji také někdy vyhrát? Jaromír VOSPĚL, :Jasně že jo, třeba minulý týden vyhrála.

Stolní tenis pro nevidomé má svá specifika. Hráči například musí mít tmavé brýle, to aby nebyli ve výhodě ti, kterým zbytky zraku zůstaly.

Helena KŘIVÁČKOVÁ, :Musíte si je nasadit, a nesmíte je sundat už po celou dobu hry.

Hraje se na stole s pevným lemem po obvodu, aby míček nepadal na zem. Cílem je trefit se do soupeřovy branky. Kvůli dobré slyšitelnosti úderu se používají dřevěné pálky.

Pavel HEGNER, pořadatel turnaje:
Míček je z plastu, ve kterém jsou prostě diabolky a tím je to zvučený. V té místnosti musí být absolutní klid, protože hraje se to vlastně ušima.

Zatímco u nás prý zájemců o tento sport ubývá, v zahraničí je konkurence stále silná. Sponzoři se ale nehrnou a tak už Helena s Jaromírem zaplatili za cesty na mezinárodní soutěže ze svého desetitisíce korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.