Atlet Petrouš půjde letos na Sněžku, aby pomohl malému Vojtíškovi

foto : sněžka / cs.wikipedia.org

Peníze vybrané z benefice poslouží chlapečkovi, který po narození přišel o nohy

Pec pod Sněžkou – Třetí ročník charitativního Výstupu na Sněžku, který se uskuteční v sobotu 30. května, bude patřit šestiměsíčnímu Vojtíškovi Měskovi z Prahy. Už třetí den po porodu mu ze zdravotních důvodů musely být amputovány obě nožičky – pravá v kolínku a levá ve třech čtvrtinách stehna.

Na nejvyšší vrchol České republiky opět vyrazí Jaroslav Petrouš. Atlet s amputovanou levou nohou a člen atletického oddílu Hvězda TPS Pardubice založil spolu s bývalou poslankyní Parlamentu České republiky Kateřinou Klasnovou Nadační fond KlaPeto, který charitativní akci pořádá a za cíl si dal i další podporu aktivit handicapovaných spoluobčanů.

„Pevně věříme, že přijde ještě více lidí než v minulých ročnících a že lidská solidarita pomůže malému Vojtíškovi k úspěšnému startu do života. Vybrané peníze z benefice poslouží na zakoupení potřebného automobilu, který rodina využije pro cesty do nemocnice, na rehabilitace a k protetikovi“ řekli Deníku zakladatelé fondu.

Vítaná pomoc

Centrum akce, která se koná pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France, města Pece pod Sněžkou, Horské služby a hasičů z Úpy bude na centrálním parkovišti a bude se konat tradičně v rámci Dětského dne. Odtud také samotný výstup, který si dal za cíl pomáhat dětem po amputaci končetin, odstartuje.

Připomeňme, že v roce 2013 pomohl čtyřleté Simonce Smutné z Kobylnice a v loňském roce dvanáctiletému Petru Janušovi z Trutnova. V obou ročnících se podařilo vybrat téměř tři čtvrtě milionu korun, které byly rozděleny ještě dalším šesti těžce zdravotně postiženým dětem. Rodinu malého Vojtíška fondu doporučila maminka Simonky Veronika Smutná.

Bojovník Vojtíšek

Malému Vojtíškovi musely být končetiny amputovány kvůli ucpaným tepnám v lýtkách a následnému odumření tkáně. K tomuto poškození došlo kvůli složitému vývoji plodů už v děloze – Vojtíšek je z jednovaječných dvojčat, má ještě zdravého bratra Štěpánka. „Vjednu chvíli jsme ani nedoufali, že se vůbec podaří obě děti zachránit. Po první amputaci čekala Vojtíška ještě jedna, a to kvůli vytvoření krevní sraženiny v amputované nožičce a následné infekci. Bylo nutné odstranit nekrotickou část a nožičku zkrátit o dalších šest milimetrů. Po druhé operaci již hojení probíhalo bez komplikací a Vojtíšek se dobře zotavoval. Je to totiž velký bojovník,“ svěřila se maminka Miriam Měsková.

Účet i tričko

S handicapem svého dítěte se vyrovnává s obdivuhodnou silou. „Nejprve to byl šok – víte, že tyhle věci se dějí, ale dějí se těm druhým. Člověk je zaskočen, když to potká jeho samotného. Samozřejmě jsme se s tím ale srovnali, i když mi dodnes občas s hrůzou teprve dochází, že můj syn nemá obě nohy. A říkám si, co budu dělat. Postupně zjišťujeme, co vše bude potřebovat.“

Přispět Vojtíškovi můžete už nyní na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto. Zároveň si můžete zakoupit tričko s originálním symbolem Výstupu na Sněžku pro Vojtíška a tím přispět na celkovou sbírku. Podrobnosti nejen o této koupi, ale i aktualitách přípravy celé charitativní akce najdete na www.klapeto.eu.

Velké změny

Mladou rodinu teď čeká řada změn – například bude muset odejít z bytu, který je v činžovním domě ve třetím patře bez výtahu a přestěhovat se do bytu bezbariérového. Už v únoru Vojtíškovi vyrobil protetik Pavel Černý z firmy Ortotika Motol první protézku. Ty jsou klíčové pro jeho další správný pohybový vývoj.

„Kvůli častým návštěvám v nemocnici bude rodina potřebovat automobil, který v tuto chvíli nevlastní a nedosáhne na státní příspěvek. Ten je totiž ze zákona až od tří let věku,“ řekla Kateřina Klasnová a dodala: „Spolu se změnou způsobu přidělování příspěvků na péči je to možná další námět k přemýšlení o změně dosavadní legislativy.“ Přispět Vojtíškovi můžete už nyní na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto: 2200692979/2010

Hradecký deník
http://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.