Chybějí auta pro postižené

Pohybově postižení motoristé si stěžují, že na ně automobilky dost nemyslí. „Automobilky nabízejí řidičům tisíce druhů aut. Pro motoristy trvale upoutané na vozíku však proti okolním státům není u nás dostupné ani jedno vozidlo,“ říká Josef Fučík, předseda neziskové organizace Život bez bariér.

Potíž je v tom, že zatímco pro nepohyblivé bez končetin nebo s ochrnutím lze vozidla pořídit i objednat, pro více postižené nikoliv.

První si mohou přesednout z vozíku na sedačku řidiče a používat ruční ovládání. Jenže nepohybliví řidiči bez možnosti opustit vozík to mají složitější – jejich závažná forma ochrnutí totiž neumožňuje jinou variantu než s vozíkem najet přímo na místo šoféra.

„Potřebujeme ale nejprve zkusit s vozíkem do auta zajet, teprve pak můžeme objednávat,“ vysvětluje Josef Fučík problém, který se prý týká asi 300 zájemců o auto ročně.

Po automobilkách tedy vyžaduje testovací vozy v showroomech, aby se k nim nemuseli postižení dostávat složitými cestami od prostředníků.

„Jsem vozíčkář, dříve v dopravě zcela závislý na speciální dodávce s nájezdovou rampou a kotvením pro přepravu vozíčkářů. K tomu potřebujete řidiče a asistenta. Pořídil jsem si proto bezbariérové vozidlo, které mi umožnilo zcela nezávislou přepravu,“ říká Fučík.

Vozíčkáři nyní podle jeho slov musejí postupovat složitou a velmi drahou cestou. „Bez vlastní dopravy bych byl stále jen klientem nějakého sociálního zařízení a přítěží pro společnost,“ končí Fučík.

Petr Slováček
Svět motorů

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.